Kraj má potvrzenou dotaci od státu na revitalizaci Císařských lázní

Kraj má potvrzenou dotaci od státu na revitalizaci Císařských lázní
Karlovarský kraj obdržel rozhodnutí o poskytnutí dotace od Ministerstva kultury ČR na pokračování revitalizace Císařských lázní. Dotace je částečně navýšena podle příslibu ministryně financí Aleny Schillerové z roku 2019. V letošním roce jde celkem o 285,6 milionu korun, v roce 2022 a 2023 to bude vždy 50 milionů korun. Kraj díky tomu může ponížit svůj podíl na financování akce.

V současné době se rekonstrukce národní kulturní památky nachází přibližně ve své polovině.

„Práce na revitalizaci Císařských lázní stále běží a pokračují podle plánu, zatím stavebníci prostavěli více než 302 miliony korun včetně DPH. Vzhledem k tomu, že máme potvrzenou dotaci od ministerstva kultury, která je zásadní součástí spolufinancování přestavby, může kraj snížit svůj podíl, který původně dosahoval 539 milionů korun na 492 miliony korun. V této částce už jsou zahrnuty i výdaje na 2. etapu včetně dodatečných prací. Ty vznikly v první etapě například kvůli nově nalezeným cenným historickým prvkům, které bylo třeba oproti původnímu plánu také obnovit,“ uvedl krajský radní Patrik Pizinger. 

Aktuálně byly v Císařských lázních dokončeny monolitické železobetonové konstrukce kromě prostoru atria, bourací práce, základové konstrukce mimo základových konstrukcí pro vestavbu sálu, zednické práce vyjma dozdívek a zazdívek po rozvodech, zesilování stropních konstrukcí, demontáže stávajících rozvodů a sanace venkovního zdiva. Nyní probíhají montáže rozvodů a zařízení technologických instalací, restaurátorské práce, montáž břidlicové krytiny či oprava venkovní fasády.

Předpokládané výdaje na stavbu činí ze strany Karlovarského kraje 492 miliony korun, dotace MK ČR činí 385,6 milionu korun, město Karlovy Vary přispívá 100 miliony korun. 


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!