Kraj bude nově poskytovat náborové příspěvky i záchranářům

Kraj bude nově poskytovat náborové příspěvky i záchranářům
Karlovarský kraj rozšíří od příštího roku okruh zdravotníků, na které se při novém nástupu do práce vztahuje možnost získat velkorysý náborový příspěvek. Kromě budoucích primářů, lékařů a dalších profesí v nemocnicích jej budou moci od 1. ledna 2022 získat také nově nastupující lékaři Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje (ZZS KVK), zdravotničtí záchranáři, řidiči vozidla záchranky a operátoři zdravotnického operačního střediska ZZS KVK.

„Naše Zdravotnická záchranná služba se dlouhodobě potýká s nedostatkem personálu, konkrétně v současnosti chybí 5 lékařů a 5 zdravotnických záchranářů. Obtížně se ale hledají lidé i v dalších profesích, které záchranka nutně potřebuje. Z toho důvodu jsme se rozhodli rozšířit okruh zdravotníků a dalších pracovníků ve zdravotnictví, kteří mohou získat náborový příspěvek, a to právě o budoucí zaměstnance záchranky,“ vysvětlil hejtman Petr Kulhánek.

Výše náborových příspěvků bude shodná jako u zaměstnanců nemocnic, tedy 400 tisíc korun dostane nový lékař záchranky, 150 tisíc korun záchranáři a další vybraný okruh nelékařských profesí. Nově nastupující pracovníci ale musí splnit stanovené podmínky vyplacení náborových příspěvků. Mimo jiné by měli na záchrance odpracovat 3 roky na plný úvazek, pokud bude úvazek nižší, náborový příspěvek se poměrově krátí. V případě nástupu k záchrance nesmí lékaři i ostatní noví zaměstnanci v předcházejícím půlroce pracovat v nemocnici na území Karlovarského kraje a v Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče REHOS Nejdek.

„Toto opatření má zabránit takzvanému přetahování zaměstnanců mezi zdravotnickými zařízeními v kraji, protože s nedostatkem personálu bojují všichni a nebylo by to fér,“ dodal hejtman.

Rozšíření okruhu příjemců náborových příspěvků ve zdravotnictví ještě musí schválit krajští zastupitelé, kteří se tématem budou zabývat na svém jednání 13. prosince 2021.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!