Kola z půjčoven ČD Bike je nově možné rezervovat v e-shopu

Kola z půjčoven ČD Bike je nově možné rezervovat v e-shopu
Fanoušci cykloturistiky mohou i v letošním roce také v Plzeňském kraji využívat oblíbené cyklopůjčovny Českých drah. Celkem budou během turistické sezóny otevřené v 69 železničních stanicích.

Nově je možné si kola zarezervovat přímo v e-shopu ČD, během května pak bude tato možnost doplněna i v aplikaci Můj vlak. Vzhledem k rostoucímu zájmu o zapůjčení elektrokol bude postupně rozšířena možnost výpůjčky tohoto typu bicyklů o dalších jedenáct poboček, na začátku léta budou k dispozici již ve 34 půjčovnách. Zájemci si také budou moci znovu zapůjčit kola ve stanicích Písek, Tachov, Světlá nad Sázavou a Aš. Ve vybraných půjčovnách jsou kromě bicyklů dostupné také koloběžky a přívěsné vozíky za kolo.

„Půjčovny kol ČD Bike se mezi zákazníky těší velké oblibě, při pěkném počasí a během letních prázdnin jsou pobočky v turisticky oblíbených regionech velice vytížené. Abychom zájemcům o tuto službu vyšli ještě více vstříc, v nové turistické sezóně spouštíme možnost online rezervace předem. Kola bude možné si jednoduše zarezervovat v našem e-shopu, v průběhu května pak přibyde tato možnost i v mobilní aplikaci Můj vlak. Cestující si tak na jednom místě najdou spojení do místa startu cyklovýletu, zakoupí jízdenku i zarezervují kolo,“ popisuje manažerka projektu ČD Bike Jana Rotreklová a doplňuje: „Pozornost věnujeme také vybavení jednotlivých půjčoven. Postupně je dovybavujeme oblíbenými elektrokoly, po kterých je velká poptávka. Z loňských 23 půjčoven, které je loni nabízely, se postupně během jara dostaneme už na 34 poboček, tedy polovinu z celkového počtu půjčoven.“ 

K novinkám v letošní sezóně bude patřit také znovuotevření několika půjčoven, umístěných v nově zrekonstruovaných stanicích. Konkrétně půjde o železniční stanice v Písku, v Tachově, Světlé nad Sázavou a v Aši. Půjčovny kol tak budou letošní během turistické sezóny, která potrvá až do 31. října, otevřené v celkem v 69 stanicích. V jejich nabídce jsou kvalitní horská, treková i krosová kola. Devatenáct půjčoven je kromě kol vybaveno také koloběžkami. Po ukončení sezóny zůstane otevřeno 18 půjčoven s celoročním provozem.

Sortiment cyklopůjčoven doplňují samozřejmě i cyklistické helmy a v některých půjčovnách dětská kola a cyklosedačky. V půjčovnách je možné zároveň vypůjčit i placené příslušenství (cyklistické brašny na nosič a držáky na mobilní telefon). Záruka bezpečnosti zákazníků je samozřejmostí, všechna kola pravidelně prochází odborným servisem.

V roce 2023 si v půjčovnách kol ČD Bike zapůjčilo kolo téměř 7 tisíc zákazníků. Největší zájem byl už tradičně v jihočeských půjčovnách (celkem 1 267 výpůjček), v Karlovarském kraji (1 221 výpůjček) a Středočeském kraji (820 výpůjček). Nejvytíženější byly loni půjčovny ve stanicích Břeclav (800 výpůjček), Karlovy Vary dol.n. (536 výpůjček) a Třeboň lázně (310 výpůjček). Elektrokolo si během loňského roku půjčilo 1 447 zákazníků.

Rezervace v půjčovnách ČD Bike nově v e-shopu nebo v aplikaci Můj vlak

Rezervaci kol, elektrokol, koloběžek a dětského vozíku za kolo je od 23. dubna 2024 možné provést v e-shopu ČD, během května bude možnost rezervace rozšířena také o aplikaci Můj vlak. Kola je možné rezervovat nejdříve 60 dnů před plánovanou výpůjčkou a nejpozději 24 hodin předem. Méně jak 24 hodin před plánovaným časem výpůjčky nelze již rezervace kol online provést a zájemci budou v půjčovně nabídnuta kola, která tam jsou v té době k dispozici. Při vyzvedávání zarezervovaných kol, koloběžek a cyklistického vybavení v půjčovně předkládají zákazníci kód rezervace, který jim byl přidělen při realizaci rezervace.

Případné zrušení rezervace vytvořené na e-shopu ČD, resp. v aplikaci Můj vlak je možné pouze v e-shopu ČD a v aplikaci Můj vlak. Zrušení rezervace nejpozději 24 hodin před zvoleným časem výpůjčky je bez srážky, později činí srážka 100 % rezervačního poplatku. Vratný rezervační poplatek za provedenou rezervaci přes e-shop ČD a aplikaci Můj vlak za jedno kolo, koloběžku nebo přívěsný vozík činí 100 Kč. Rezervační poplatek za provedenou online rezervaci za jedno elektrokolo je ve výši 200 Kč. Vratný rezervační poplatek vystavený v e-shopu ČD bude navrácen zákazníkovi po vrácení věci v půjčovně na účet, ze kterého byl poplatek hrazen.

Kolo je možné i nadále zapůjčit přímo v půjčovně bez předchozí rezervace, ale v letním období doporučujeme kolo vždy rezervovat předem. Pokud zákazníkům nevyhovuje v rezervačním systému počet kol, prosíme je, aby kontaktovali přímo půjčovnu telefonicky nebo e-mailem. Díky rozsáhlé síti půjčoven a velkému počtu kol jsou České dráhy schopné zajistit výpůjčku i pro zajištění školního výletu či teambuildingu v atraktivních místech po České republice.

Výpůjčka kol

Před vypůjčením kola je potřeba se seznámit se Smluvními podmínkami půjčoven kol ČD Bike (buď na www.cd.cz nebo přímo v půjčovně kol). Ve vybrané cyklopůjčovně postačí předložit kód rezervace a pro sepsání nájemní smlouvy jeden doklad totožnosti (např. občanský průkaz, řidičský průkaz nebo cestovní pas). Zákazník dále podepíše nájemní smlouvu, zaplatí půjčovné za vybrané kolo, elektrokolo či koloběžku a složí kauci, která mu bude vrácena při odevzdání kola. Kauce za kolo či koloběžku činí 1 000 Kč, za elektrokolo 2 500 Kč. Platba je možná hotově i platební kartou.

Ceník půjčoven ČD Bike

Pro všechny půjčovny kol ČD Bike platí jednotný ceník. V letošním roce došlo k mírnému navýšení cen např. zákazníci s platnou jízdenkou ČD nebo In Kartou zaplatí v roce 2024 za jízdní kolo denní půjčovné 210 Kč, za polodenní půjčovné 180 Kč, za elektrokolo denní půjčovné 380 Kč. Kompletní ceník a další informace včetně možnosti rezervace jsou na stránkách www.cd.cz/cdbike.

Zákazníci, kteří využívají věrnostní program ČD Body, mohou vyměnit 100 bodů za voucher, po jehož předložení v půjčovnách ČD Bike získají nárok na zapůjčení jednoho klasického jízdního kola na jeden den zdarma.

Počet výpůjček v půjčovnách ČD Bike v roce 2023

kraj

počet výpůjček

Jihočeský

1 267

Jihomoravský

800

Karlovarský

1 221

Královéhradecký

260

Moravskoslezský

81

Olomoucký

392

Pardubický

414

Plzeňský

255

Středočeský

820

Ústecký

481

Vysočina

449

Zlínský

337

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!