Knihovny v kraji nakoupí nové tituly

Knihovny v kraji nakoupí nové tituly
Rada kraje schválila poskytnutí dotací ve výši 1,2 mil. Kč na nákup knižního fondu knihoven na území Plzeňského kraje.

O neinvestiční dotaci z dotačního programu Nákup knižního fondu knihoven v PK pro rok 2024 mohou žádat provozovatelé knihoven, kteří svým jménem v knihovně poskytují veřejné knihovnické a informační služby a jsou evidováni Ministerstvem kultury ČR v souladu se zákonem. 

Jde o žadatele knihoven do 500 čtenářů, do 1000 čtenářů a knihoven obsluhujících 1000 a více čtenářů. „Žádat o dotaci mohou pouze obce v Plzeňském kraji nebo jimi zřizované organizace a bude jim poskytnuta podpora ve výši 50 %nákladů. Oproti loňskému roku byla dotace na tento program navýšena o 100 tisíc korun,“ říká radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka s tím, že kraj obdržel 49 žádostí na celkem 1,2 mil. Kč. „I přesto, že lhůta podání žádostí byla stanovena až do srpna tohoto roku, došlo k vyčerpání alokované – navýšené částky již koncem března,“ doplnil Libor Picka. 

Celkem tak do nákupu knižního fondu investoval kraj 3,3 mil. Kč, což společně se stejně vysokou povinnou investicí obcí (zřizovatelů/knihoven) je 6,6 mil. Kč pro nákupu knih pro celý Plzeňský kraj. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!