Karlovarský kraj zve na soubor kulturních akcí Do tepen

Karlovarský kraj zve na soubor kulturních akcí Do tepen
Do tepen je název seriálu akcí, které se budou konat každou středu vždy od 17 hodin v kavárně Srdcovka v areálu krajských institucí Obsahem programu je celkem šest kulturních setkání. První z nich – prezentace k sedmdesátému výročí Galerie umění Karlovy Vary se uskuteční již následující středu, tedy 24. 5. 2023.

K této příležitosti vznikne nová jubilejní výstava obrazů, soch a akčního umění a návštěvníci tak zhlédnou více jak sto uměleckých děl. První stálá expozice galerie byla otevřena již v roce 1953 a její současná podoba „Sedm dekád Galerie umění Karlovy Vary (1953–2023)“ bude slavnostně zahájena v listopadu letošního roku. 

O týden později budou interaktivní formou představeny dvě vědní disciplíny, jimiž se zabývají odborníci z Muzea Karlovy Vary. Prostřednictvím hry na antropologa se účastníci přenesou na archeologické naleziště a zažijí, co taková práce obnáší, včetně dokumentace nálezu a identifikace kosterních pozůstatků. V rámci druhého pracoviště, a sice restaurátorské dílny si vyzkoušejí, jak funguje technologie čištění a konzervace kovových předmětů. 

První červnovou středu proběhne diskuzní pořad „MelemePatem“ se zástupci úřadu a vedení kraje. Dozvíte se například, co je cílem seriálu akcí Do tepen, proč se koná právě v blízkosti krajského úřadu nebo jací hosté se ho v budoucnu zúčastní. Debatou účastníky provede Filip Koryta, jeden z nejúspěšnějších autorů slam poetry.

Dne 14. 6. se uskuteční mystifikační improvizační divadelní představení „Nevyžádaná rada“, které režíroval další úspěšný slamer Anatol Svahilec. A týden na to existenciální stand-up večer v podání Jiřího Charváta, vystupujícího pod přezdívkou Rimmer. 

Závěrečnou akcí bude Festival Nového Folku. Společně vystoupí domažlicko-pražský hudebník Čtvrt na smrt a Filip Koryta alias Doktor Filipitch, jenž se představí v nezvyklé roli, a to jako písničkář. Těšit se můžete také na skladby z repertoáru ostrovského dua Nazdárek a Zdravíčko.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!