Karlovarsko: Z potravinové banky putují respirátory i do měst a obcí

Karlovarsko: Z potravinové banky putují respirátory i do měst a obcí
Výdej respirátorů třídy FFP2 zahájila dnes Potravinová banka Karlovarského kraje z.s. Ze státních hmotných rezerv obdržela 79 000 kusů respirátorů, aby pomohla MPSV s distribucí ochranných prostředků dýchacích cest pro osoby v nouzi.

„Žádat o respirátory mohou nejen naši stálí odběratelé, ale také města a obce v Karlovarském kraji,“ informoval Milan Hloušek, ředitel Potravinové banky Karlovarského kraje z.s.

Každé město nebo obec má nárok na 6 kusů respirátorů pro 2,5% obyvatel města. Určené jsou zejména pro seniory v ohrožení, kteří nejsou schopni zajistit si respirátory jiným způsobem. Dále je mohou dostat osoby v nouzi, pokud z různých důvodů nemohou žádat o finanční podporu na jejich nákup.

„S distribucí pomáháme dobrovolně a zcela nad rámec své hlavní činnosti, což je poskytování potravinové pomoci. Jsme ale rádi, že můžeme kromě jídla a drogerie vydávat i respirátory. Poslední dny je po nich totiž opravdu velká sháňka. Spousta lidí nám píše a volá, aby se dozvěděli, kde a jak mohou respirátory získat,“ doplnil Hloušek.  

Na nákup ochranných prostředků mohou lidé žádat finanční podporu v rámci MOP COVID-19 na Úřadu práce ČR ve výši 500 Kč na osobu na jeden měsíc. Pěstouni nebo zaměstnanci ZDVOP (Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc) mají možnost požádat o poskytnutí respirátorů příslušný krajský úřad.

Potravinová banka Karlovarského kraje z.s. v těchto zajišťuje také distribuci jednorázových roušek pro klienty sociálních služeb. Na sklad jich dostala 250 000 s tím, že pro každého klienta je určené jedno balení po 50 kusech.        

„Ochranné prostředky nemůžeme a nebudeme vydávat přímo jednotlivcům, protože by to ohrozilo naše pracovní kapacity a došlo by k ohrožení naší hlavní činnosti. Jsme distribučním kanálem, který pomáhá se skladovací kapacitou a logistikou prostřednictvím sítě svých odběratelů,“ vysvětlil ředitel. 


Zdroj: Milan Hloušek, ředitel Potravinové banky Karlovarského kraje z.s.


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!