Jak vybrat matraci pro osoby s nadváhou

Jak vybrat matraci pro osoby s nadváhou
Zdravý spánek si zaslouží každý, i lidé trpící nadváhou a obezitou. Aby byl jejich noční spánek poklidný, pohodlný a ničím nerušený, měli by věnovat pozornost výběru vhodné matrace. Jaké typy matrací jsou pro lidi trpící nadváhou a obezitou ideální?

Nadváha a obezita

Nadváha a obezita jsou civilizačními chorobami, které dokážou jedince potrápit, protože větší tělesná hmotnost, než je doporučená, vede k řadě dalších zdravotních komplikací. Nadváha a obezita mohou například způsobovat respirační problémy, větší zátěž kostí a kloubů a podobně. Zcela běžné jsou bolesti zad při nadváze, větší potivost a také bolesti v oblasti krční páteře.

Jak zjistit nadváhu a obezitu?

Nadváha nemusí být způsobena nevhodnou skladbou jídelníčku a nedostatkem pohybu.

Často totiž ke vzniku nadváhy i obezity přispívají další faktory, například:

  • konzumace některých léků,

  • hormonální nerovnováha,

  • nedostatek některých vitamínů a minerálů.

Pokud se ručička na váze blíží ke stovce nebo ji snad dalece přesahuje, lze prohlásit, že trpíte buď nadváhou nebo již obezitou. S určením vám může pomoci vzorec BMI a také konzultace s vaším praktickým lékařem.

Jak se zbavit obezity?

Pokud vám vaše tělesná hmotnost způsobuje další zdravotní komplikace, zamyslete se nad svým životním stylem. Snižte svůj denní energetický příjem, naordinujte si hodně pohybu, dodržujte pitný režim a nevyhýbejte se ani aerobním aktivitám, při kterých dochází k účinnému pálení tělesného tuku.

Usínejte na luxusní matraci a užívejte si naprosté pohodlí

Než se ale začne vaše váha postupně měnit, zasloužíte si pohodlí a ničím nerušený spánek. Jak na to? Nejlepší investicí je luxusní matrace, která vám dopřeje dostatečnou oporu během spaní, ale zároveň bude ohleduplná k vaší páteři i kloubům. Nezapomeňte se samozřejmě podívat také na nosnost matrace, ta je jedním z rozhodujících parametrů při výběru.

Image title


Zapomeňte na nepříjemné noční pocení a přehřívání

Lidé trpící nadváhou nebo obezitou většinou trpí také zvýšenou noční potivostí a přehříváním. To může vést k nechtěnému probouzení se uprostřed noci. Zabránit tomu lze volbou vhodné matrace z kvalitních materiálů, které jsou vzdušné a nabízí skvělý odvod potu. Příkladem takových matrací jsou například matrace Tropico Kolos a Curem c 7000 XD.

Ideální tuhost matrace pro osoby s nadváhou

Aby matrace byla ideální společnicí pro osoby s nadváhou či obezitou, musí být tuhá. Extra měkké a měkké matrace jsou vhodné pro jedince, jejichž tělesná váha nepřesahuje 80 kilogramů. Zejména pokud spáč rád usíná na zádech, je tvrdá matrace tou nejlepší volbou, protože během spánku poskytne ideální oporu celému tělu.

Jak vybrat matraci podle materiálu

Při výběru matrace podle materiálu máte 3 možnosti:

  1. latexové,

  2. pěnové,

  3. pružinové.

Latexové matrace se většinou vyrábí v měkké a extra měkké variantě, nejsou tedy vhodnou volbou. Zato pěnové matrace s tuhým jádrem a v kombinaci s dalšími materiály mohou být skvělou variantou. Stejně tak i matrace pružinové, které se nejčastěji vyrábějí v tvrdém a středně tvrdém provedení.

Image title


Kvalitní matrace, pevný rošt i stabilní rám postele

Ovšem matrace není tím jediným, na co se zaměřit. Aby byla opora během spánku ideální, je nutné skloubit vhodnou matraci také s pevným roštem a stabilním rámem postele. Výška matrace samozřejmě musí odpovídat rozměrům roštu a postele, stejně tak i rozměr matrace musí být s postelí kompatibilní.

Pokud trpíte nadváhou nebo obezitou, nemusíte trpět také během spánku. Dopřejte svému tělu dostatečnou oporu a užívejte si během spánku pohodlí.

Zdroj obrázku: ullision / Shutterstock.com

Zdroj obrázku: Spectral-Design / Shutterstock.com

Zdroj obrázku: norrani kohsom / Shutterstock.com

Štítky: matrace

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!