Jak si vybrat elektrický vozík? Uživatelům pomůže nový manuál

Jak si vybrat elektrický vozík? Uživatelům pomůže nový manuál
„Průvodce regulatorními pravidly pro oblast elektrických vozíků“. Nová publikace, která pomůže nejen spotřebitelům v tom, aby si správně vybrali elektrický vozík.

Manuál pro uživatele, výrobce, dovozce i prodejce dnes pokřtili vicepremiér a ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček a předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása. A to na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

„Na trhu je mnoho druhů elektrických vozíků, pro uživatele není snadné vybrat si ten správný. I proto vznikl manuál, který mimo jiné popisuje související legislativu. Lidem s omezeným pohybem má usnadnit výběr a ochránit je před nepoctivými praktikami,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček.

Publikace vznikla ve spolupráci Národní rady osob se zdravotním postižením ČR, Ministerstva průmyslu a obchodu, Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. Podílela se na ní také Česká obchodní inspekce, Státní ústav pro kontrolu léčiv a Ministerstvo dopravy. Elektrickými vozíky se manuál zabývá rovněž z pohledu přepravy nebo pozemních komunikací.

„Uživatele těchto zdravotnických prostředků prodejci často nesprávně informovali o možnostech využití. Zakoupený zdravotnický prostředek pak neodpovídal představám, a především ani potřebám uživatelů. Právě tyto problémy, společně s rozsáhlým a často nejasným výkladem regulatorních norem pro použití, daly vzniknout myšlence vytvořit komplexní a jasný dokument, který usnadní orientaci v dané oblasti,“ říká předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása.

První manuál svého druhu v České republice poskytuje ucelený přehled regulatorních norem a související výklad z pohledu ochrany spotřebitele, financování z veřejného zdravotního pojištěn, či využití elektrických vozíků na pozemních komunikacích. Má ambici usnadnit rozhodování lidem, kteří se nemohou pohybovat samostatně. 

Křest publikace můžete zhlédnout na https://youtu.be/hLzHNePZ8A4.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!