Horní Blatná: Ve městě byl nalezen památník z 1. světové války

Horní Blatná: Ve městě byl nalezen památník z 1. světové války
Bádáním v dostupných materiálech bylo zjištěno, že v roce 1911 byla v parku na náměstí postavena socha císaře Františka Josefa I.

19. května 1922 tuto sochu členové "sdružení sloužících vojáků" odstranilo, a to za účelem postavení památníku padlým vojákům ve válce v období 1914 až 1918. Pro zajištění finančních prostředků byl 27. března 1922 a 11. března 1923 zorganizován na místním náměstí kulturní program, kdy výtěžek byl uložen pro tento účel. Pomník byl odhalen 9. června 1926.

18. května 1945 bylo českou armádou nařízeno rozbití a odstranění tohoto památníku. Bronzový orel byl rozbit pažbou vojáka. Odstranění pomníku bylo přísně střeženo vojáky české armády a německými rudými gardisty. Trosky památníku z leštěného kameny byly odvezeny na "shromaždiště odpadu" a místo památníku bylo srovnáno.

Na památníku bylo vyryto 92 jmen padlých občanů Horní Blatné v 1. světové válce.

Městu se podařilo získat i jmenný seznam, který se skládá z padlých vojáků, z vojáků prohlášených vojenským soudem za mrtvé a z pohřešovaných vojáků. Na seznamu jsou jména, povolání, rok narození, jednotka, u které byl voják zařazen, datum úmrtí a místo úmrtí. Někteří z tohoto seznamu jsou uloženi i na místním hřbitově.

Dne 5. července 2017 byla část (cca 1/4) pracovnicí infocentra paní Zuzanou Vítovou, účetní města - slečnou Gabrielou Lehnertovou, starostou města - panem Robertem Petro a panem Pöhlmanem Rainerem vykopána a nyní se nachází umyta na pozemku pod "panelákem" v ulici Vančurova 80 v Horní Blatné. Nalezená část je silně poškozena a jsou na ni patrná jména seřazena podle abecedy začínající písmeny F a H a také částečné nápisy. 


Zdroj: Horní Blatná

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!