Festival francouzské kultury Bonjour Plzeň přichází s jarním programem

Festival francouzské kultury Bonjour Plzeň přichází s jarním programem
Festival Bonjour Plzeň oslavující frankofonní kulturu se poprvé veřejnosti představil v roce 1992 a má za sebou přes tři desíky ročníků, které se odehrávaly vždy na přelomu října a listopadu.

Příznivci francouzské kultury by však měli zbystřit, jelikož jeho pořadatel  Alliance Française de Plzeň přichází s novinkou v podobě rozšíření programu také  do jarních měsíců a na více městských lokalit. První jarní edice festivalu se uskuteční už od 24. do 28. května. 

„Bonjour Plzeň se vždy odehrával na podzim, což nám zpravidla znemožňovalo pracovat s městským veřejným prostorem. Festivalový program jsme museli situovat především do vnitřních prostor, a tím jsme se částečně uzavírali vůči některým cílovým skupinám“, představila výchozí situaci ředitelka Alliance Française de Plzeň Jana Kozlová. „Díky subvenci od Statutárního města Plzeň, která nám byla poskytnuta na následující čtyři roky, však můžeme realizovat náš záměr zpřístupnit festivalové aktivity také venku a zacílit je více na mladší návštěvníky a rodiny s dětmi“, dodala. 

Jak vyplývá z úvodu ředitelky Kozlové, jarní festival Bonjour Plzeň nabídne program převážně ve veřejném prostoru. Neformální zahájení festivalu se odehraje v pátek 24. května od 18:00 hod. na dvorku Na břehu Rhôny (Bezručova ul. 9) za doprovodu hudebníků BonBon chanson a kvalitního francouzského vína. Sobota 25. května pak bude laděná sportovně – v parku za OC Plzeň Plaza se uskuteční turnaj v pétanque. Zájemci se mohou registrovat na e-mailové adrese produkce.plzen@alliancefrancaise.cz. 

„Líbila se nám také lokalita U Zvonu pod plzeňským náměstím, jelikož z jejího profilu sálá určitý nádech Francie; ať již jde o hřiště na pétanque, které je zde zřízeno, ale i přilehlý park, křížení tramvají a celkovou atmosféru místa“, konkretizoval dále nabídku venkovního programu Petr Šimon, předseda Alliance. „V neděli 26. května tento profil podpoříme zřízením pomyslné centrální tržnice „Halles de Paris“, ve které nebude chybět nabídka francouzských vín od našeho partnera Fine France, květinářství Le Fleur Design, káva, makronky a řemeslné výrobky“, dodal dále. Dopolední program otevře divadelní hra na téma Tour de France, do které budou zapojováni přihlížející diváci, odpolední pak street dance vystoupení a následný workshop pro děti od 8 DOB studia a pod vedením Kateřiny Kračmanové. Ta působila například ve francouzské compagnie DC Vortex a získala ocenění od Trans’urbaines. Neděle bude zakončena šansony v podání francouzského hudebníka Davida Payena. 

Cílem festivalu bude mimo jiné představení dalších celoročních kulturních a vzdělávacích programů Alliance Française de Plzeň. Ta láká v pondělí 27. května na den otevřených dveří, který bude v 17:00 hod. završen vernisáží výstavy Výjimeční sportovci – Příběh parasportu a sportu osob se zvláštními potřebami. Výstava sleduje prostřednictvím francouzských aktérů vývoj a historii parasportu a sportu pro osoby se zvláštními potřebami (jedinci s psychickou či mentální poruchou). Prohlédnout si ji bude možné až do 15. června během otevírací doby Alliance.

Poslední den jarní části festivalu, kterým je úterý 28. května, bude uzavřen taktéž v prostorách Alliance na náměstí Republiky 12. Od 18:00 se můžete těšit na mistra České republiky ve slam poetry Filipa Korytu, který vystupuje pod pseudonymem Dr. Filipitch a přednese unikátní slam na téma Francie. 

Kompletní program bude již brzy uveřejněn na webových stránkách www.bonjourplzen.cz a www.alliancefrancaise.cz/plzen/. Většina akcí je bez vstupného či se vstupným dobrovolným. 

Pořadatelé také již s předstihem zvou na tradiční podzimní Bonjour Plzeň, který se odehraje od 31. října do 16. listopadu 2024. 

Program festivalu:

pátek 24. května

BonBon chanson

18:00 / dvorek Na břehu Rhôny

ul. Bezručova 9

Neformální zahájení jarního festivalu Bonjour Plzeň za doprovodu českých a francouzských            šansonů a sklenky francouzského vína. 

Vstupné zdarma

sobota 25. května

Turnaj v pétanque

14:00 / park za OC Plzeň Plaza

ul. Lochotínská 

Zaregistrujte se na +420 775 382 838 nebo přes e-mail produkce.plzen@alliancefrancaise.cz. 

Registrační poplatek na turnaj je 300 Kč za tým* 

* 200 Kč za tým, jehož kapitán je členem Alliance Française de Plzeň

neděle 26. května

Zažij Francii!

9:00 - 17:00 / trojúhelník U Zvonu

Zažijte francouzskou kulturu a gastronomii! Budou makronky, víno i květiny.

Program:

- 10:00 divadelní vystoupení na téma Tour de France / Konivadlo ze Starého Plzence

- 14:00 taneční vystoupení a street dance workshop pro děti / 8 DOB studio

- 16:00 francouzský chanson a kytara / David Payen

- po celý den: možnost zapůjčení vybavení pro hru pétanque, dílničky pro nejmenší           pod vedením studentů Církevního gymnázia Plzeň

Vstupné zdarma

pondělí 27. května

Francouzská snídaně by moms for moms

10:30 / Zastávka Plzeň

ul. Přeštická 4

Spolu se Zastávkou vás zveme na snídani ve francouzském stylu. Se smyslem pro detail, trochu wild a sem tam s uštípnutým nádobím. Tak trochu jako doma, a přece ne! Jídla budou připravená tak, aby vám vaše děti mohly ujídat z talíře.

Vstupné 420 Kč, nutná rezervace na petra@plzenzastavka.cz

Den otevřených dveří na francouzské Allianci

15:00 / Alliance Française de Plzeň

nám. Republiky 12

Máte zájem u nás studovat kurz francouzštiny? Hledáte pomoc s přípravou na zkoušky k francouzskému diplomu DELF/DALF? Chcete si zapůjčit knihy z naší francouzské knihovny? Zajímají vás informace ke studijnímu výměnnému pobytu do Francie? Přijďte a zeptejte se!

Zahájení výstavy Výjimeční sportovci -

Příběh parasportu a sportu osob se zvláštními potřebami

17:00 / Alliance Française de Plzeň

nám. Republiky 12

Výstava sleduje prostřednictvím francouzských aktérů vývoj a historii parasportu a sportu pro osoby se zvláštními potřebami (jedinci s psychickou či mentální poruchou).

Vstupné zdarma, výstavu si lze prohlédnout až do 15. června během otevírací doby Alliance Française de Plzeň

úterý 28. května

Slam Poetry Français

18.00 / Alliance Française de Plzeň

nám. Republiky 12

One man slam Filipa Koryty aka Dr. Filipitche. 

Vyrostl v Sokolově, žije v Plzni. Francouzsky neumí, nad francouzskými bramborami plakal. Mistr ČR ve slam poetry, autor sedmi knih, moderátor, pedagog a hudebník.

Vstupné dobrovolné

Štítky: bonjour plzeň

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!