Festival dokumentárních filmů Jihlava v Evropském parlamentu

Festival dokumentárních filmů Jihlava v Evropském parlamentu
Jihlavský festival dokumentů zahájil své belgické ozvěny a pokračuje za hranice. Nejlepší snímky budou představeny v Rumunsku, USA, Polsku, Srbsku a na Slovensku, čímž podporuje kulturu a mezinárodní spolupráci.

Slavnostní zahájení belgických ozvěn 28. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava se opět uskutečnilo na půdě Evropského parlamentu. Událost se konala díky podpoře europoslanců Michaely Šojdrové, Radky Maxové a Marcela Kolaji a zahájila ji dokumentární snímek Jiříkovo vidění od režisérky Marty Kovářové.

Film Jiříkovo vidění, který zaznamenává boj Marty Kovářové za klimatickou spravedlnost, získal ocenění na posledním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, včetně Ceny publika Ji.hlavy Online. Tento prestižní každoroční událost přiláká do Jihlavy stovky diváků, dokumentaristů a dalších hostů. Pro letošní rok plánují organizátoři navíc prodloužit festival z původních šesti na deset dnů, což jen potvrzuje jeho význam na mezinárodní filmové scéně.

Belgická přehlídka představila i další oceněné snímky z uplynulé Ji.hlavy. Chybění od režiséra Štěpána Pecha získalo Cenu za nejlepší debut a Světloplachost tvůrčí dvojice Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík obdržela ocenění za nejlepší český film. Ten pojednává o situaci v ukrajinském Charkově na jaře 2022 se zaměřením na metro jako jediné bezpečné útočiště.

Na programu byly také další krátké snímky českých autorů a autorek. Diváci měli možnost zhlédnout slovenský kandidát na Oscara, snímek Koza (2015) Ivana Ostrochovského. Kromě projekcí filmů se konaly i debaty a masterclass s režisérem.

Jihlavský festival dokumentů se nyní přesouvá za hranice, kde se nejlepší snímky představí divákům v Rumunsku, USA, Polsku, Srbsku nebo na Slovensku. Záštitu nad zahraničním programem převzal velvyslanec ČR v Bruselu, J. E. Jakub Skalník, a podpořily jej statutární město Jihlava, Kraj Vysočina a České centrum Brusel

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!