Expedice Z101, Afrikou a Amerikou: Po stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101, Afrikou a Amerikou: Po stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda
Ve čtvrtek 22. dubna, zahájila svoji cestu Expedice Z101: Po stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda, který organizuje spisovatel Tomáš Vaňourek.

Geneze příběhu je téměř poetická: V roce 2018 se Tomáš Vaňourek a Lukáš Socha rozhodli „projít asijskou trasu HaZ,“ což s úspěchem realizovali. Plány na uskutečnění další „cesty ve stopách“, však zmrazila pandemie. Nyní se v souvislosti s postupným rozvolňováním situace mění. Dvoučlenná Expedice Z101, tentokráte ve složení Tomáš Vaňourek/ Linda Piknerová, se vydává na cestu expedičním speciálem, který pro účely expedice připravil Karel Loprais spolu se synovcem Alešem. Start se uskutečnil 22. 4. 2021, odjíždělo se ze Zlína, kde žije pan Miroslav Zikmund.

Expedice Z101 usiluje o připomenutí a rozšíření 1. cesty legendární cestovatelské dvojice Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda (HaZ) napříč Afrikou a Amerikou z let 1947-1950. Bude zahájena na den přesně 74 let po odjezdu legendárních cestovatelů. Ta nová, současná
i původní zároveň, se uskuteční se v letech 2021-2023. Jejím hlavním protagonistou je Tomáš Vaňourek, spoluautor předchozího úspěšného projektu Zikmund100, který v roce 2018 zopakoval asijskou cestu HaZ, z níž vznikla řada produkcí včetně knižního cestopisu Zikmund100, srovnávacích fotografií, později i  film Cesta jako žádná ze sta, či série přednášek pro veřejnost a školy.

TOMÁŠ VAŇOUREK, CESTOVATEL:
„Myšlenka na další cestu se zrodila při osobním setkání s panem Zikmundem. Posteskl si,
že svět už není to, co býval a on už nikdy neuvidí Afriku, protože je nebezpečná. To se mi zarylo do hlavy a už tehdy se vlastně rozhodlo, že to musíme alespoň zkusit.“

Po čase se osobně setkal s Olgou Knoblochovou, která byla partnerkou Jiřího Hanzelky. Paní Olze se zmínil o úvahách nad cestou přes Afriku a Ameriku po stopách HaZ. „Paní Olga mi řekla, že když se Jiří loučil s Mirkem, říkal mu, aby nikdy nepřestal s tím, co společně začali. A zakončila to tím, že to samé by pan Hanzelka dnes řekl mně… a tím bylo rozhodnuto,“ vzpomíná Tomáš Vaňourek.

Projekt Expedice Z101 byl oficiálně zahájen 22. 4. 2021 (s ročním odkladem způsobeným pandemií covid-19), nicméně formát a rozsah cesty zůstal zachován a v některých ohledech dokonce rozšířen.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!