Dotace pomohou prodejnám v malých obcích

Dotace pomohou prodejnám v malých obcích
Rada kraje schválila poskytnutí dotací z dotačního titulu Zachování prodejen v malých obcích Plzeňského kraje 2021 v celkové výši 3 076 tis. Kč, rozdělení dotací musí schválit ještě Zastupitelstvo Plzeňského kraje.

O dotaci mohly požádat obce do 500 obyvatel, případně obce do 1000 obyvatel, pokud obec žádala o dotaci pro prodejnu, která se nachází v její části obce do 250 obyvatel. Výše dotace je 100 tis. Kč, pokud prodejnu provozuje obec, 50 tis. Kč, pokud obec hradí náklady na energie a v ostatních případech (příspěvek provozovateli prodejny) je max. dotace 30 tis. Kč. Obec může požádat o dotaci i na provoz pojízdné prodejny, zde je max. výše dotace 15 tis. Kč.

Čtyři obce podaly žádost pro více než jednu prodejnu - Nezdice na Šumavě (pro 3 kamenné prodejny), Čížkov (3 kamenné prodejny), Hlohovice (2 kamenné prodejny) a Mladý Smolivec (pro 3 kamenné a 1 pojízdnou prodejnu). Přijaté žádosti se tedy týkají celkem 89 prodejen - 86 kamenných a 3 pojízdných.

Dotační titul by měl alespoň částečně přispět obcím k udržení kamenného obchodu, případně k zachování služeb pojízdné prodejny. Pro starší občany je místní obchod často jedinou možností, kde si nakoupit alespoň základní potraviny. Navíc plní i funkci sociální - jde také o místo, kde se starší občané setkávají. Tento dotační titul vyhlásil Plzeňský kraj poprvé v roce 2018 (žádost o dotaci podalo 33 obcí a bylo rozděleno přibližně 1,3 mil. Kč). V roce 2019 bylo podpořeno 61 prodejen částkou 2,005 mil. Kč, v roce 2020 kraj přispěl částkou 2,670 mil. Kč na podporu 79 prodejen.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!