Dobrovolnické centrum Totem má nové prostory na Doubravce

Dobrovolnické centrum Totem má nové prostory na Doubravce
Mezigenerační a dobrovolnické centrum Totem, z.s. má díky městu nové prostory na Doubravce.

Do pronájmu získalo objekt, který dříve využívala městská vodárna. Město jej nechalo pro potřeby dobrovolnického centra zrekonstruovat. TOTEM tak získal po dvou letech vlastní zázemí pro rozvíjení svých dosavadních aktivit v Městském obvodu Plzeň 4.  Na Doubravce dosud různé akce pořádal v obvodní knihovně a v prostorách Gymnázia Luďka Pika. 

„Není tak vzdálena doba, kdy se město Plzeň rozhodlo podpořit činnost organizace TOTEM darováním budovy a vytvořením kvalitního zázemí pro aktivity a projekty cílené zejména na podporu aktivního života seniorů, ale i mezigeneračního soužití. Před více jak deseti lety se tak v bývalém objektu Městského ústavu sociálních služeb v Bolevci začal psát úspěšný příběh MDC TOTEM, jehož know-how je dnes velmi poptávanou dobrou praxí a nás pochopitelně těší, že je v tomto ohledu Plzeň inspirací pro ostatní města a regiony,“ uvedl plzeňský primátor Martin Baxa.

„Ve srovnání s ostatními městy v České republice je Plzeň nejrychleji stárnoucím městem. Počet lidí pobírajících starobní důchod se blíží k 45 tisícům, připočítáme-li k tomu ještě invalidní důchodce, pak to představuje 52 tisíc. To už je téměř třetina populace města. Geometrickou řadou tak roste i počet těch, kteří mají chuť trávit své dny aktivně, což při zmíněném počtu seniorů na území města nebylo možno kapacitně uspokojit v rámci jednoho zázemí,“ připomněla náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková.
 
Před dvěma lety město iniciovalo vznik nových poboček TOTEMu na Nové Hospodě i na Doubravce, na Doubravce však TOTEM dosud působil v prostorách jiných institucí. „Loni se v těchto dvou pobočkách uskutečnilo 226 jednorázových akcí, z toho několik velkých, kde se při společném programu potkali jak senioři, tak i například školáci ze školních družin. Otevřeli jsme pět kurzů trénování paměti, čtyři pohybové kurzy, uspořádali dva letní příměstské tábory. Do projektu Pohádkových čtecích babiček a dědečků se zapojilo 11 plzeňských mateřských škol,“ uvedla ředitelka TOTEMu Vlasta Faiferlíková. Doplnila, že nové prostory umožní centru TOTEM zkvalitnit své aktivity a dát pocit svým klientům z Doubravky, že zde mají své zázemí.
   
„Budova prošla rekonstrukcí a rozšířila se o přístavbu, která bude sloužit jako kancelář. Celý objekt byl zateplen a dostal novou střechu. Nová jsou okna a dveře, podlaha, radiátory i kuchyňská linka ve společenské místnosti. Náklady na opravu činily bezmála čtyři miliony korun,“ uvedl radní města Plzně pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf. TOTEM bude tyto prostory užívat za zvýhodněné nájemné 250 korun za metr čtverečný a měsíc. Zahradu kolem budovy bude mít ve výpůjčce zadarmo. Radní doplnil, že město připravuje další prostory pro TOTEM na Zátiší v Prostřední 48. Zde budou prostory součástí domu, který slouží k bydlení seniorům a jenž v současné době prochází kompletní rekonstrukcí. S dokončením se počítá před koncem letošního roku.     

Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM, z.s. nabízí svým klientům řadu služeb, včetně sociálně aktivizačních pro seniory a rodiny s dětmi. Své místo v něm najde každý, kdo se chce vzdělávat, hýbat se a zlepšovat si kondici, chce se umělecky realizovat nebo se jen kulturně pobavit. Je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje šíření myšlenky dobrovolnictví. Na jeho činnost přispívá kromě jiných subjektů i město Plzeň.
Kompletní nabídka aktivit je k dispozici na www.totemplzen.cz.

foto: mmp/adriana jarošová

Štítky: totemsenioři

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!