Dobrovolníci v čele oživují opuštěné koupaliště

Dobrovolníci v čele oživují opuštěné koupaliště
Dobrovolníci v čele s Lukášem Novým se rozhodli obnovit opuštěné koupaliště, kde kdysi trávili své léto. Opravy provedli na travní ploše a odstraňují náletové dřeviny. Nový uvedl, že potřebují dary stavebních materiálů a další pomocníky pro obnovu koupaliště.

Na místo, kde se jako děti scházeli a trávili své léto, věnovali dobrovolníci svůj čas a úsilí. Koupaliště, které bylo dva roky vypuštěné a opuštěné, si vzal pod křídla Lukáš Nový a skupina dalších na místě rostlých lidí. Trávník, který původně působil zanedbaně, už zazářil po důkladném posečení.

„Vzpomínal jsem na dětské léta strávené na koupališti a když jsem viděl, jak to tady chátrá, řekl jsem si, že něco musíme udělat,“ sdílí své motivy Nový. Spolu s dalšími dobrovolníky odstraňují v areálu náletové dřeviny a přemýšlejí o dalších krocích. Aplikace běžného betonu či speciální fólie na bazénové stěny stále zvažují.

Opravdovou zásluhu na opravě koupaliště však mají i všichni ostatní dobrovolníci, kteří se podíleli na vyčištění a přípravě areálu. „Nejsme tady jen já, ale celá skupina lidí, kteří chtějí toto místo obnovit,“ dodává Nový s pokorou.

Pracovní síla dobrovolníků je významná, ale k realizaci cíle je zapotřebí i stavebních materiálů, které by mělo poskytnout město. „Materiál představuje největší část nákladů na obnovu koupaliště a naše možnosti jsou omezené,“ přiznává Nový a zdůrazňuje současně potřebu dalších pomocníků či dárců.

Velký bazén se v letošním roce pravděpodobně opravit nepodaří a je plánován na příští rok. Přesto se dobrovolníci nevzdávají a uvažují o provizorním napuštění, které by mohlo koupaliště alespoň oživit.

Nový a jeho společníci si založili na sociální síti Facebook skupinu Koupaliště Brandýs, kde se mohou hlásit další lidé, kteří chtějí pomoci, ať už pracovní silou, nebo darováním potřebných materiálů a techniky.

„Podobnou situaci jsme obešli i v roce 2001, kdy jsme s partou dobrovolníků zařídili, aby se koupaliště dalo provozovat,“ vzpomíná Petr, který se také podílí na obnově koupaliště.

V plánu je začátek napouštění dětského bazénu a malého bazénu od 1. června. Dobrovolníci se nadále domlouvají s obcí, aby vše proběhlo hladce. Cílem je, aby areál letos fungoval zdarma jako přírodní koupaliště se vstupem na vlastní nebezpečí.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!