Dezinfekce účinně bojují proti virům. Jak vlastně fungují?

Dezinfekce účinně bojují proti virům. Jak vlastně fungují?
Nedávné události spojené s pandemií COVID-19 nám připomněly, jak důležité je udržovat si ruce čisté a dezinfikované, aby se chránily před šířením virů a bakterií.

Dezinfekce na ruce se stala nezbytnou součástí našich každodenních rituálů, a to zejména ve chvílích, kdy nemáme možnost si umýt ruce v tekoucí vodě. Ale jak vlastně dezinfekce na ruce funguje a jak nám pomáhá ochránit se před viry?

Jak dezinfekce na ruce zabíjí viry?

Dezinfekce na ruce, často ve formě gelů, krémů nebo sprejů, obsahuje aktivní složky, které mají schopnost ničit viry a bakterie na povrchu kůže. Nejběžnější aktivní složkou v dezinfekčních prostředcích je alkohol, obvykle v koncentraci 60-70%. Alkohol má schopnost rozpouštět lipidovou vrstvu, která obklopuje některé viry, včetně koronavirů a chřipky. Když se alkohol dostane na povrch viru, rozpustí jeho vnější membránu, což způsobí rozpad viru a zničení jeho genetického materiálu. Bez tohoto genetického materiálu virus nemůže infikovat buňky a rozmnožovat se, a tím ztrácí svou infekčnost.

Dezinfekce na ruce také pomáhá odstranit viry a bakterie tím, že mechanicky odstraňuje nečistoty a částice z povrchu kůže. Tím je zajištěno, že dezinfekční prostředek dosáhne všech potenciálně infikovaných oblastí na rukou.

Výběr správného dezinfekčního prostředku

Ne všechny dezinfekční prostředky jsou stejné. Různé produkty mohou mít různé koncentrace alkoholu a dalších aktivních složek. Je důležité vybrat si dezinfekci, která obsahuje dostatečné množství účinné látky (nejčastěji alkoholu) a splňuje standardy pro dezinfekci na ruce. Důležité je také dbát na to, aby dezinfekce neobsahovala složky, na které můžete být alergičtí.

Pro ty, kteří hledají kvalitní dezinfekci na ruce, doporučujeme odborný web www.szo.cz. Zde najdete široký výběr dezinfekčních prostředků pro dospělé, děti, a pro použití v nemocnicích a jiných zdravotnických zařízeních. Při výběru dezinfekčního prostředku je důležité brát v úvahu potřeby a použití daného prostředku. Například pro děti může být vhodné zvolit dezinfekci s nižším obsahem alkoholu a příjemnou vůní.

Dezinfekci na ruce mějte nejlépe neustále u sebe

Dezinfekce na ruce je klíčovým nástrojem pro ochranu před viry a bakteriemi, zejména v situacích, kdy není k dispozici tekoucí voda a mýdlo. Dezinfekce funguje tak, že rozpouští vnější membrány virů a mechanicky odstraňuje nečistoty z povrchu kůže. Při výběru dezinfekčního prostředku je důležité hledat produkty s dostatečným obsahem účinné látky a splňujícími bezpečnostní standardy. 

Pokud jste často mimo domov, noste s sebou nejlépe dezinfekční gel či ubrousky, díky čemuž budete mít možnost mít vždy čisté ruce bez virů a bakterií. Udržujte své ruce čisté a chráníte tak své zdraví a zdraví svých bližních.

KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o. 
Božkovská 646/38, 326 00 PLZEŇ - Slovany

E-shop
: www.szo.cz
Tel
.: 377 424 999
E-mail
: krasny@szo.cz

Foto: Pexels, Anna Shvets

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!