Devět milionů korun. Tolik si rozdělí talentovaní mladí vědci díky projektu Brno Ph.D. Talent!

Devět milionů korun. Tolik si rozdělí talentovaní mladí vědci díky projektu Brno Ph.D. Talent!
Tři sta tisíc korun ročně bude moci využít 25 nadějných vědců do začátku své profesní dráhy, pokud se rozhodnou svým projektem přispět k výzkumu na vybraných brněnských univerzitách a zapojí se do soutěže Brno Ph.D. Talent. Zastupitelé města Brna dnes na svém zasedání rozhodli o poskytnutí dotace ve výši 9 000 000 Kč JCMM, z. s. p. o., pro financování programu Brno Ph.D. Talent pro roky 2021–2024.

"Ocenění studenti se připojí do skupiny excelentních výzkumníků, jejichž objevy přispívají k vizitce Brna jako města vědy, výzkumu a inovací. Stipendisté z minulých ročníků ukazují, že si ocenění opravdu zasloužili a tvrdě pracují na významných objevech. Ať už se jedná o problémy spojené s mozkovou mrtvicí, na které se specializuje mladá brněnská vědkyně Sandra Thalerová z Masarykovy univerzity, nebo výzkum nástroje pro jednodušší detekci chyb pro velké softwary, kterému se věnuje Jiří Pavela z VUT v Brně,” sdělila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

 Unikátní projekt motivuje talentované mladé vědce k doktorskému studiu na místních univerzitách a vytváří vědeckou komunitu místních excelentních výzkumníků.

 „Jedním z cílů programu je také lákat zahraniční talentované doktorské studenty k přesídlení do Brna a zahájení jejich vědecké kariéry mezi dalšími významnými místními vědci. A ocenění vědci jsou opravdu z celého světa. Velice si vážíme také podpory a spolupráce ze strany místních univerzit. Jsme rádi, že program podporují a své studenty motivují k přihlášení,“ doplnil Tomáš Koláčný, náměstek primátorky města Brna.

 Stipendijní program podporuje rozvoj schopností mladých motivovaných lidí v oblasti strategického řízení výzkumu a upevňuje jejich vazbu na město Brno a region jižní Moravy.

 „Díky této podpoře přichází i řada nadaných doktorandů ze zahraničí a mnoho z nich pak v Brně zůstává pracovat v návaznosti na svůj výzkum, což je dobré pro rozvoj regionu jako místa založeného na podpoře znalostní ekonomiky," doplnil za organizaci JCMM, z. s. p. o., která se podílí na realizaci programu Brno Ph.D. Talent, ředitel Miloš Šifalda.

Program po tři roky poskytuje doktorandům především stabilní finanční podporu formou doplňkového stipendia. Postará se také o zajištění komplexního programu kariérního rozvoje těchto vybraných stipendistů, kteří se mohou naplno věnovat výzkumu. Brno Ph.D. Talent už za dobu své existence pomohl k vytvoření komunity aktivních mladých vědců spolupracujících s městem Brnem. Na podzim se již nyní připravuje 11. ročník této soutěže. I tentokrát čeká na 25 nejlepších finalistů stipendijní podpora. Každý z nich obdrží 300 000,- Kč po dobu tří let

Více informací lze nalézt na webu projektu

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!