Dětská postel- zkušenosti, rady a tipy jak vybrat tu pravou

Dětská postel- zkušenosti, rady a tipy jak vybrat tu pravou
Dětská postel je bezesporu jedním z nejdůležitějších prvků dětského pokoje a ovlivňuje nejen kvalitu spánku, ale také bezpečnost pokojíčku a množství místa v něm. Jde totiž o rozměrnější kus nábytku, který může celé řešení dětského pokoje výrazně ovlivnit. Proto je třeba si dát s jejím správným výběrem práci. A jaké parametry je třeba brát především v úvahu?

Velikost dětské postýlky / dětské postele

Při výběru dětské postele je důležité zvolit správnou velikost. Pokud je váš spáček ještě malý, můžete zvážit menší rozměry, jako jsou postýlky či přechodné postýlky o rozměrech 70x140 cm, nebo 80x160 cm, nebo Pro starší děti bude vhodnější standardní dětská postel v rozměru 80x200 cm, nebo 90x200 cm. Věnujte pozornost rozměrům a ujistěte se, že postel se vejde do dětského pokoje a okolo ní zbude také dostatek místa pro pohyb.

Materiál postele pro děti musí splňovat přísnější požadavky

Materiál postele má vliv na její trvanlivost a estetický vzhled. Dětské dřevěné postele z masivu jsou populární volbou, protože jsou odolné a především se z nich neuvolňují žádné nevhodné látky, jako lepidla apod. Pokud preferujete modernější vzhled, můžete zvážit klasickou postel z lamina, které je někdy označováno jako MDF. Nezapomeňte také zkontrolovat, zda jsou všechny hrany a povrchy dobře ošetřené, aby nedošlo k nechtěným úrazům.

Bezpečnostní prvky nesmí u postýlky chybět

Bezpečnost vašeho dítěte je na prvním místě. Zkontrolujte, zda má dětská postel bezpečnostní zábrany, které zabrání pádu z postele v průběhu noci. Dobré je, když jsou zábrany odnímatelné, aby se postel mohla snadno přizpůsobit potřebám vašeho dítěte s postupem času.

Správná výška postele usnadní vstávání

Vyberte postel s vhodnou výškou pro vaše dítě. Pokud je vaše dítě ještě malé, může být pro ně snazší nastupovat a seskakovat z nízké postýlky. Pro starší děti je postel s větší výškou lepší volbou, protože se mu z ní bude lépe vstávat a navíc vyšší postel umožní zvětšení úložného prostoru, který se vždycky hodí- až už na hračky, sportovní potřeby, nebo nejrůznější jiné maličkosti.

Kvalita a zpracování dětské postele

Především u postelí a postýlek pro menší děti si dejte pozor na kvalitu- dle testování Dtestu z roku 2015 splnila všechny požadavky jen jedna ze třinácti testovaných postýlek, což je opravdu alarmující. Zkuste si proto přečíst nezávislé testy, nebo se pobavte s lidmi z Vašeho okolí, případně se podívejte na internetová fóra, kde maminky podobné záležitosti rozebírají- např. forum modrý koník.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!