Děti ze ZŠ Tyršova si virem svoji tradici vzít nedaly a pomáhaly

Děti ze ZŠ Tyršova si virem svoji tradici vzít nedaly a pomáhaly
Od roku 2018 se vždy v adventu scházejí děti ze třídy Aničky (tak jí děti opravdu říkají) Skleničkové ze ZŠ a MŠ Tyršova v Plzni v kostele U Ježíška, aby pro rodiče a blízké připravily koncert a bazárek ve prospěch Díky dětem.

„Na tuto akci se já i děti vždy moc těšíme,“ usmívá se paní učitelka.  „Program připravujeme dlouho dopředu. Máme plnou třídu šikovných muzikantů, vypravěčů, děti si celý koncert i uvádějí. K tomu vždy připravujeme  pro návštěvníky svícny, šperky, pečený čaj, betlémky, krmítka, drobné dárky, dokonce děti i napekly mufiny. Je toho hodně, co dokáží vymyslet, aby potěšily své blízké,“ říká s hrdostí.

     „Paní učitelka může být opravdu  pyšná.  Koncerty jsou krásné a zboží děti nemusí dlouho nabízet, je hned pryč. I já mám pár výrobků doma, ale musela jsem si s jejich koupí opravdu pospíšit. Opravdu ráda nosím červený náhrdelník, který děti vyrobily, vždycky si na ně vzpomenu,“ říká ředitelka Nadace 700 let města Plzně, garanta sbírky Díky dětem. „Všechno začalo před Vánoci v roce 2018, kdy se děti o projektu dozvěděly. A to, považte, od kouzelného sluchátka! U nich je totiž všechno kouzelné,“ směje se Alena Kozáková.

     „Na Vánoce 2020 to vypadalo moc smutně, ale řekli jsme si, že to přeci nevzdáme. Děti jsou v páté třídě a u nás v černické škole letos končí a nedovedli jsme si představit Vánoce bez koncertu U Ježíška a pomoci Díky dětem. A tak jsme uskutečnili koncert pro rodiče online. Děti se statečně postavily před kamery, koncert jsme odvysílali a když si děti přišly v pololetí na zahradu pro vysvědčení, mohli rodiče přispět, i když bez bazárku, do kasičky. A podařilo se nám vybrat 2.460,- Kč,“ uzavírá třídní učitelka 5. B Anna Skleničková. „Pro kasičku jsem si přišla do prázdné třídy a pro děti jsem byla překvapením. Bylo jim líto, že si Anička kasičku kdesi se mnou předá bez nich, a tak to na ně trochu ušila. Děti se připojily na klasickou distanční výuku a paní učitelka mě odtajnila. I s rouškou mě okamžitě poznaly, bylo to milé a opravdu dojemné a byla jsem moc ráda, že jsem je mohla vidět alespoň tak, jak je v této době zvykem, na obrazovce, i když bych je raději slyšela a viděla U Ježíška,“ říká Alena Kozáková.

     Děti z letošní 5. B ZŠ a MŠ Tyršova v Plzni za dobu své spolupráce s projektem Díky dětem pomohly svým znevýhodněným kamarádům celkem částkou 14.717,- Kč.

     „Jsem moc ráda, že jsme měli možnost se s dětmi i s paní učitelkou poznat. Je to báječná parta. Každý rok se děti zajímaly o to, kam peníze putují, mluvily jsme o tom, jaká postižení nebo problémy děti, kterým pomáháme mají. Věřím, že i v budoucnu to budou mladí lidé a dospělí, kterým nebude lhostejný svět kolem nich a přeji jim, aby sami v životě nemuseli řešit nic tak složitého, co pomohli řešit oni sami teď,“ dodává Alena Kozáková

     Pomoci znevýhodněným dětem může každý. Komu se snaží projekt Díky dětem pomoci v letošním roce, najdou zájemci na stránkách www.dikydetem.cz.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!