Další vlastníci nemovitých kulturních památek v Plzni obdrží podporu

Další vlastníci nemovitých kulturních památek v Plzni obdrží podporu
Město Plzeň i v letošním roce podpoří další vlastníky nemovitých kulturních památek v péči o dané nemovitosti, a to účelově podmíněnou dotací z Odboru památkové péče Magistrátu města Plzně.

Zastupitelé města schválili pro rok 2021 dotaci pro osm nemovitých památek.

„Celkem město Plzeň v roce 2021 vlastníkům poskytne dotace ve výši 1,43 milionu korun. Obce mohou dle zákona o státní památkové péči v odůvodněných případech poskytnout příspěvek na zvýšené náklady spojené se zachováním a obnovou nemovitých kulturních památek,“ vysvětlila náměstkyně Eliška Bartáková, do jejíž gesce spadá oblast památková péče.

Bezručova 20: Na provedení odborné obnovy dřevěného výkladce v průčelí městského domu čp. 178, Bezručova 20 získá vlastník 150 tisíc korun. „Dům byl postaven v secesním slohu v letech 1904 až 1905 plzeňským stavitelem Františkem Kotkem podle jeho vlastního návrhu. Nedílnou součástí této kulturní památky je dřevěný výkladec provozovny v přízemí uličního průčelí. Ten se dnes dochoval ve stavu po opravě provedené v roce 1993 podle architektonického návrhu vypracovaného specialistou na opravy památek architektem Janem Soukupem. Tehdy byl naprosto zdevastovaný výkladec zachráněn, bylo však nevyhnutelné vyměnit značnou část jeho konstrukce, která byla oproti originálu mírně upravena,“ vysvětlila náměstkyně Eliška Bartáková.

Městský dům čp. 109, Sedláčkova 21 – Riegrova 16: Vlastník domu získá 150 tisíc korun na provedení odborné obnovy oken ve třetím nadzemním patře městského domu. „Městský dům čp. 109 byl postaven v secesním slohu v roce 1903 stavitelem Františkem Němcem. Autor architektonického návrhu je neznámý. Jde o dominantní nárožní činžovní dům. Původní slohová špaletová okna uličních průčelí se nedochovala, neboť byla v období socialismu vyměněna za zásadně odlišná, která dnes degradují vzhled domu. Ta jsou nyní na konci své technické životnosti, proto vlastníci zahájili jejich postupnou výměnu,“ vysvětlil vedoucí magistrátního odboru památkové péče Karel Zoch a doplnil, že nová okna jsou dřevěná, svými proporcemi a členěním odpovídají architektuře domu a vytvářejí s ní harmonický soulad.

Nárožní dům čp. 77, Rooseveltova 2 – Pražská 1: Na provedení opravy fasády včetně restaurování sgrafitové výzdoby uličního průčelí nárožního domu čp. 77 získá vlastník 300 tisíc korun. „Nárožní městský dům U Zlaté koule byl postaven roku 1899 na místě zaniklého renesančního domu. Uliční průčelí domu s honosnou novorenesanční fasádou kombinující štukové články s plochami z keramického obkladu a s akcentem sgrafita ve 3. patře, s vyloženým hranolovým arkýřem v nároží, které je zakončené atikovými štítky a věžicí a v západním průčelí do Rooseveltovy ulice s druhotně v nice osazenou barokní kamennou sochou sv. Jana Nepomuckého pod baldachýnem, je umělecky a památkově hodnotné. V rámci předcházejících dvou etap obnovy uličního průčelí domu byla v letech 2019 a 2020 realizována oprava části fasády západního průčelí do Rooseveltovy ulice spolu s restaurováním sochy sv. Jana Nepomuckého včetně konzoly a kovového baldachýnu a navazující nárožní části fasády průčelí. V rámci 3. etapy obnovy uličního průčelí domu bude v roce 2021 realizováno dokončení fasády celého západního průčelí do Rooseveltovy ulice,“ popsala náměstkyně Eliška Bartáková.

Venkovská usedlost, Koterovská náves 6: Vlastník objektu získá 150 tisíc korun na restaurování kamenných ostění vjezdové brány a branky a na opravu fasád průčelí včetně obnovy plastické štukové výzdoby dané venkovské usedlosti. „Usedlost čp. 6 náleží v rámci historického jádra památkové rezervace k nejhodnotnějším areálům lidového klasicismu. V letech 2019–2020 byla vlastníkem nemovitosti realizována první etapa rekonstrukce obytného domu zahrnující vnitřní úpravy včetně opravy dochovaných roubených stěn. Dále byla realizována částečná rehabilitace stavebních otvorů spojená s výměnou novodobých okenních a dveřních výplní ve špatném stavu za tradiční dřevěné slohové výplně podmiňující celkovou obnovu a rehabilitaci pohledově exponovaného uličního a dvorního průčelí domu ve 2. etapě rekonstrukce v roce 2021. Spolu s opravou fasád domu dle historické dokumentace budou restaurována kamenná ostění vjezdové brány a branky zdobená patkami, klenákem a půlkruhovou archivoltou a vročením do roku 1828, jménem stavebníka GAKUB KRASNI a číslem popisným,“ připomněl Karel Zoch.

Venkovská usedlost čp. 12, Božkovské náměstí 7: Město poskytne dotaci 80 tisíc korun majiteli na opravu fasád uličního průčelí špýcharu venkovské usedlosti. „Ta je dokladem bohaté usedlosti z období lidového klasicismu s dochovanou vjezdovou bránou a brankou s datací 1837 a uchovanými středověkými a barokními prvky. V letech 2019–2020 byla vlastníkem nemovitosti realizována oprava fasád vjezdové brány s brankou a navazujícího štítového průčelí obytného domu. V roce 2021 bude celková obnova fasád dokončena opravou fasád uličního průčelí špýcharu včetně odsolení kamenného soklového zdiva,“ uvedla Eliška Bartáková.

Stodola venkovské usedlosti čp. 67, Božkovské náměstí 15: Celkem 100 tisíc korun poputuje na opravu střechy stodoly venkovské usedlosti. „Usedlost čp. 67, která je hodnotným dokladem stavitelství lidového klasicismu s ojedinělými neorenesančními portály vjezdové brány a branky datovanými do r. 1855, náleží v rámci historického jádra památkové rezervace k nejhodnotnějším areálům. Střecha stodoly vyzdvižená v období 2. poloviny 19. století a rozšířená na počátku 20. století je ve velmi špatném stavu. Dožívající krytina již neplní svoji funkci, zatéká do krovové konstrukce a je ohrožena stabilita střechy,“ řekl Karel Zoch.

Měšťanský dům čp. 6, náměstí Republiky 5, Rooseveltova 1: Částkou 200 tisíc korun podpoří město obnovu souboru osmi kusů dřevěných slohových špaletových oken daného měšťanského domu. „Tento dům patří k těm nejcennějším stavbám v historickém jádru města. Vznikl v období renesance, mezi lety 1578–1580 sloučením dvou starších domů. Autorem tehdejší radikální rekonstrukce byl významný architekt Giovanni de Statia, autor plzeňské radnice. Dům vyniká palácovou kompozicí, dnešní podoba fasád pochází z pozdně barokních a klasicistních úprav v 18. a 19. století. Od roku 2001 probíhají postupné opravy objektu s respektováním dochovaných slohových prvků. Vlastníci nemovitosti ve spolupráci se státní památkovou péčí připravili na rok 2021 obnovu souboru osmi dřevěných slohových špaletových oken ve 2. a 3. nadzemním patře severovýchodního dvorního křídla,“ připomněla Eliška Bartáková.

Měšťanský dům čp. 279, Dominikánská 1 – Solní 2: Majitel nemovitosti získá od města 300 tisíc korun na obnovu dvorních fasád a vnějších částí dřevěných dvorních oken ve druhém a třetím patře domu. „Ten vznikl roku 1854 radikální rekonstrukcí dvojice středověkých domů. Památkové hodnoty vykazuje vedle svých uličních průčelí také dochovaným řešením dvorního prostředí s dvoupodlažní pavlačí na kamenných krakorcích, strohými fasádami doplněnými souborem špaletových oken. V roce 2021 vlastníci ve spolupráci se státní památkovou péčí připravili pokračování oprav domu opravou dvorních fasád a vnějších součástí dřevěných dvorních oken 2. a 3. nadzemním patře. Původní vnější součásti špaletových dvorních oken se nedochovaly, protože byly ve druhé polovině 20. stol. vyměněny za truhlářské výplně zásadně odlišné, zjednodušené, které dnes degradují vzhled domu. V případě vnějších součástí předmětných dvorních oken je připravena výměna za okna dřevěná, která vytvoří harmonický soulad s původní architekturou domu a umožní jeho prezentaci v architektonicky odpovídající podobě,“ uzavřel Karel Zoch.

ilustrační foto

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!