Cyklus přednášek o architektuře Plzeň poválečná startuje

Cyklus přednášek o architektuře Plzeň poválečná startuje
Cyklus přednášek a diskusí o architektuře let 1948–1989 zahájí díl věnovaný architektce Jaroslavě Gloserové.

Podzimní přednášková série, kterou připravil plzeňský spolek Pěstuj prostor, se podobně jako plzeňská část festivalu Den architektury soustředí na přiblížení, reflexi a interpretaci architektury vzniklé mezi lety 1948 a 1989 v Plzni i mimo ni. V úvodní části, která se uskuteční ve středu 2. listopadu od 18 hodin v hotelu Central na náměstí Republiky v Plzni, představí architekt a historik architektury Petr Klíma osobnost a dílo architektky Jaroslavy Gloserové (1932–1981).

Přestože Jaroslava Gloserová, od jejíhož narození letos uplynulo 90 let, zemřela v pouhých 49 letech, v rodné Plzni zanechala výraznou stopu. Během působení ve Stavoprojektu v letech 1958–1981 navrhla hotel Ural na náměstí Republiky či správní budovu ředitelství Sboru národní bezpečnosti. Podílela se i na projektu výškové administrativní budovy s objektem restaurace Bohemia (pro niž spolu s Vladimírem Belšánem připravila návrh interiéru) či budovy Krajské politické školy (i pro ni navíc navrhla kompletní řešení interiéru). Těmto zpravidla programově nebojácným solitérům dokázala architektka vtisknout kromě nezpochybnitelných provozních a formálních kvalit zároveň velmi kultivovanou tvář, a to vně i uvnitř. Gloserová vypracovala i několik realizovaných projektů školních budov v Doubravce a na Severním Předměstí, nákupního centra tamtéž, přístavby polikliniky na Denisově nábřeží či interiéru Městské knihovny.

V druhém plánu přednášky se bude odvíjet příběh brněnské architektky a designérky Růženy Žertové. Také v jejím případě si v letošním roce připomeneme 90. výročí jejího narození. Kromě přiblížení plzeňských realizací Jaroslavy Gloserové se tak přednáška soustředí na možnosti a postavení ženy-architektky na tuzemské poválečné scéně.

Vstupné na akci činí 50 Kč. Vstupenky budou k dispozici na místě a v předprodeji na www.plzenskavstupenka.cz a GoOut.cz.

FB událost: bit.ly/plzenpovalecna1
***
Druhý díl cyklu Plzeň poválečná, připravovaného s podporou města Plzně, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace české architektury, proběhne ve středu 16. listopadu od 18 hod. v budově 20. ZŠ v Brojově ulici v Plzni. Život a tvorbu architekta Františka Sammera, Le Corbusierova spolupracovníka a plzeňského rodáka, v ní představí historička architektury Martina Hrabová.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!