Covidovým zdravotníkům FN Plzeň slouží relaxační oáza

Covidovým zdravotníkům FN Plzeň slouží relaxační oáza
Pandemické období trvá více než rok. V současnosti na jedenácti covidových pracovištích ve FN Plzeň pracuje téměř 800 zdravotníků, kteří jsou denně vystaveni psychicky i fyzicky velice náročným dvanáctihodinovým směnám.

Čelí stresujícímu režimu, jsou vyčerpaní a často na hraně svých kapacit. Proto se pro ně nemocnice jako zaměstnavatel snaží zajistit speciální programy, benefity a možnosti relaxace.

„Zahájili jsme provoz Relaxační oázy, což je útulné prostředí, kde si mohou zdravotníci covid pásma poslechnout relaxační hudbu, shlédnout oblíbený film, dát si šálek čaje či kávy, zkrátka na chvíli zapomenout na pracovní stres, případně mohou využít podpůrné péče klinických psychologů a relaxačních programů realizovaných dobrovolníky Mezigeneračního a dobrovolnického centra  TOTEM. Je to místo, kde si naši zaměstnancimohou po denní směně, nebo naopak před noční službou, vychutnat chvilku pohody a zároveň načerpat energii,“ informuje o nejnovějším projektu ředitel FN Plzeň MUDr. Václav Šimánek, Ph.D.

Za vznikem Relaxační oázy, umístěné v areálu bývalé vojenské nemocnice FN Bory,  stojí spolupráce Útvaru náměstka pro ošetřovatelskou péči a Oddělení klinické psychologie,které zdravotníkům nabízí nejen psychologickou péči, ale i krizovou intervenci. Dalším benefitem v režii klinických psychologů je vydání nového interního časopisu Lepší je být OK než KO, který je zaměřený na duševní hygienu a zvládání psychologických krizí.Významným benefitem pro zdravotníky covid pásma je i možnost cílené fyzioterapie a využití Hydrojetu (suché masážní lůžko) zajišťované fyzioterapeuty Oddělení léčebné rehabilitace.

Další podpůrné benefitní programy pro zdravotníky první linie představuje náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Ing. Bc. Andrea Mašínová, Ph.D., DBA, LL.M.: „Dalšími ochrannými prvky směrem k zaměstnancům na odděleních v covid pásmu jsou pravidelné a častější přestávky na oddech, dostatečné množství osobních pomůcek nejvyšší ochrany jako jsou nanomasky, respirátory FFP3, overaly a štíty, zajištění pitného režimu,preventivní podávání vitamínu D, ionizace prostředí a mnoho dalšího.“

Významnou měrou pomáhá zdravotníkům také podpora veřejnosti, kterou vyjadřuje v různých formách poděkování - dopisy, zprávy na sociálních sítích, kresby a spousta menších či větších dárků. „Práce našich zdravotníků je náročná a já jsem rád, že svoje poslání plní s obětavostí a nasazením. Nemocnice se ale musí postarat i o necovidové pacienty a nadále fungovat na sto procent, a to je možné pouze díky dokonalé souhře všechnašich článků – od lékařů, přes sestry, administrativní pracovníky až po kuchaře či pracovníky prádelny, dělníky a mnoho dalších. Za to jim patří velké poděkování,“ dodává ředitel MUDr. Václav Šimánek, Ph.D.

O chod celé fakultní nemocnice se stará 5 000 zaměstnanců.

Poznámka redakce: 
Užitečné odkazy na PDF ke stažení

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!