Chodov: Město opraví hrob faráře a mladé lékárnice

Chodov: Město opraví hrob faráře a mladé lékárnice
Chodov bude pokračovat v obnově významných hrobových míst na svém hřbitově. V plánu má pro letošek renovaci dvou hrobů, a to děkana chodovské farnosti Mons. Wenzla Möckela a mladé lékárnice Herthy Hammerschmidové.

„Zahájení prací se předpokládá na přelomu jara a léta, hotovo by mělo být do podzimu tohoto roku,“ uvedl městský historik Miloš Bělohlávek s tím, že práce Chodov svěří do rukou restaurátora Michala Durdise, se kterým má z minulých let výborné zkušenosti.

Předpokládané náklady na opravu obou hrobek se pohybují kolem 150 tisíc korun. Město nyní usiluje o dotaci z Karlovarského kraje.

Na hřbitově jsou už opraveny hroby rodin Gasch, Fenkl, Ritter a Heinzmann. „Pokud vše vyjde, bude letos dokončena plánovaná naučná stezka po hřbitově, která připomene významné městské osobnosti,“ poznamenal historik.

Mons. Wenzl Möckel (1869-1939) - papežský tajný komoří, arcibiskupský konzistoriální rada, krajský vikář a děkan chodovské farnosti. Narodil se v Horní Blatné, odkud odešel studovat teologii do Vídně, Říma a Prahy, kde byl vysvěcen na kněze. V roce 1900 byl jmenován farářem v Chodově, kde působil až do své smrti. Je nejdéle působícím chodovským duchovním a také jediný, který je pohřben na chodovském hřbitově.

Zasadil se o velké rekonstrukce kostela ve 20. a 30. letech a také nechal v letech 1914 – 1916 vystavět novou farní budovu. Děkan Möckl dosáhl velkého uznání nejen v Chodově, o čemž svědčí řada titulů a ocenění, včetně titulu Monsignora, který mu udělil papež Pius XI. Jeho hrob je významný kvůli osobnosti pohřbeného.

Hertha Hammerschmid (1911-1937) – lékárnice. Narodila se do rodiny chodovského lékárníka a člena městské rady Hugo Hammerschmida. Ten na konci 19. století vystudoval farmacii na Univerzitě Karlově a posléze nastoupil v Chodově do lékárny Antona Zeidlera, jejíž vedení o několik let později převzal. Ve stejném roce, kdy se Hertha narodila, nechal vystavět její otec nárožní lékárnu v dnešní Staroměstské ulici, kde sídlí městská knihovna. Dům rodina obývala a lékárnu zde pan Hammerschmid měl až do roku 1945.

Hertha Hammerschmidová vystudovala gymnázium v Chebu, kde maturovala v roce 1930 a posléze i farmaceutickou přípravku v Mariánských Lázních, kterou dokončila v roce 1932. Své studium dovršila promocí jako magistra farmacie na Univerzitě Karlově v roce 1935. Její otec jí chtěl předat vedení rodinné lékárny, ale Hertha Hammerschmid nedlouho po dokončení školy onemocněla autoimunitním systémovým lupusem a zemřela v roce 1937 na selhání vnitřních orgánů a otravu krve, krátce po svých šestadvacátých narozeninách.

Její náhrobek je unikátní svým nadčasovým zpracováním a patří k umělecky cenným dílům chodovského hřbitova.


Zdroj: město Chodov

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!