Cheb: Rozpočet na rok 2022 je připraven (TV Západ)

Cheb: Rozpočet na rok 2022 je připraven (TV Západ)
Rozpočet města Chebu na rok 2022 je připraven na prosincové projednání Zastupitelstvem. Při jeho sestavování se muselo vedení vyrovnat z řadou souběžných negativních skutečností.

"Příprava byla asi nejtruchlivější prací, kterou jsem za uplynulé roky na radnici zažil. Problémem bylo to, že stagnují příjmy vzhledem k tomu, že ekonomika se příliš nerozvíjí. Bohužel nám razantně rostou výdaje. Ať již jde o náklady na energie, stavební práce, pohonné hmoty atd. Takže i my jsme se dostali do problémů, jak pokrýt plánované výdaje rozpočtu. Do toho všeho nás ještě zastihlo po šesti letech udělené potvrzené zamítnuté odvolání města vůči korekci od Ministerstva financí ve výši 28 milionů korun, což nás donutilo v našem připravovaném rozpočtu velmi razantně škrtat," popsal situaci starosta Chebu Antonín Jalovec. 

Muselo se škrtat jak v provozních výdajích, tak v investicích. Rozběhnuté akce se ale dokončí. 

"V příštím roce bude naprostou prioritou dokončení lávky na Švédský vrch, dokončení přírodovědného centra Domu dětí a mládeže Sova a nastartování rozsáhlé rekonstrukce 3. ZŠ, která bude souviset se zateplením a rekuperací vzduchu v tomto objektu. Kromě toho už jsme víceméně museli proškrtat skoro všechny ostatní plánované investiční výdaje. Týká se to především rekonstrukcí ulic ve městě a také třeba plánované rekonstrukce bytového fondu. Což nás sice mrzí, ale bohužel nejsme schopni těmi budoucími příjmy tyto výdaje pokrýt," vyjmenoval Jalovec. 

Město nepočítá s navyšováním poplatkům, aby vylepšilo stav městské kasy. Na příjmové stránce se drží s odhady raději na nižší hladině.  

"Těch doporučení je celá řada - od velmi restriktivních po velmi optimistická. Dá se říci, že zde v Chebu jsme tradičně spíše blíže k velmi konzervativním návrhům příjmů, takže to obvykle vždy vypadá o něco lépe než plánujeme. Doufejme, že to tak bude i příští rok. Některá města v kraji sáhla k tomu, že např. navyšovala poplatky za svoz odpadu či za parkovací karty, za psy atd. Je to skutečně jedna z cest, jak posílit příjmy městského rozpočtu. My jsme se rozhodli touto cestou nejít. Ve městě Cheb na příští rok všechny poplatky včetně nájmu za bytové a nebytové prostory zůstanou ve výši, které platily již letos. Nakonec jsme se k této variantě přiklonili i pro to, že na občany se toho teď hrne obrovské množství z hlediska navyšování výdajů. Všichni víme, jak rostou ceny. Plánuje se výrazné zdražení vytápění, pohonných hmot a tak dále. Takže jsme z hlediska města nechtěli ve stejném období ještě občany zatížit dalším nárůstem výdajů, které jsou již pro ně i tak velice rychle rostoucí," dodal starosta Jalovec. 

Schvalování rozpočtu na rok 2022 je naplánováno na čtvrtek 16. prosince. Ještě předtím se jím bude zabývat Rada města, a to ve čtvrtek 2. prosince. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!