Cheb: Muzeum získalo německou velikonoční korunu (TV Západ)

Cheb: Muzeum získalo německou velikonoční korunu (TV Západ)
Velikonoční stezka Fojtsko z německé oblasti Duryňsko a Sasko se letos poprvé rozšířila i na české území, a to do Chebu. V sobotu 17. března se zástupci města a chebského muzea sešli v centru Svazu Němců na chebském náměstí.

Kromě představení historie velikonočních tradic i jejich současné podoby mělo setkání hlavní účel předání první velikonoční koruny na výstavu do muzea.

„Velikonoční putovní koruna by měla spojovat tradice Čechů a Němců přes hranice. Ukazuje křesťanské svátky. Máme trošku stejné, ale jsou tam i rozdíly, které se budou ukazovat. Máme různé prospekty, které ukazují různé rozdílnosti,“ vysvětlil předseda Svazu Němců – region Chebsko . 

Paní Ingrid Wiese, iniciátorka organizačního týmu z Berga/Elsteru, vymyslela před lety velikonoční stezku jako propojení tradic několika německých měst. Organizátoři ze spolku „Osterpfad – Vogtland /Thükop e. V“ vyrobili pro Cheb nejen Velikonoční korunu, ale přivezli sebou i dvojjazyčné tiskové materiály. Omalovánky jsou určeny dětem a zobrazují putování velikonočního zajíčka z Neumarktu až do Chebu. Druhá publikace ukazuje velikonoční výzdobu z jednotlivých míst stezky. 

„Tato tradice byla s největší pravděpodobností známa do roku 1945 i tady v Chebu. Pro nás je to tradice poznávání a instalace předmětů, které s tím souvisí, že se nám vrací život v roce 1945. Pak je to pro nás určité zadostiučinění ve spolupráci s okolními regiony, kdy je poznáváme, vznikají osobní vazby a možnost tvoření dalších projektů,“ uvedl místostarosta Chebu Michal Pospíšil.

Velikonoční svátky mají kromě udržování tradic a uměleckých řemesel také nezanedbatelný komerční potenciál.

„My se inspirujeme z akcí, protože víme, že vedle držení tradice je to také magnet pro turisty. Dozvěděli jsme se, že např. do města Weida během 14 dní, tzn. velikonočního času, přijede více jak 15 tisíc návštěvníků. To má vliv i na gastronomii, návštěvu akcí, na přespání a na tržbu drobných živnostníků. Myslím si, že i z komerčního hlediska je to velký přínos pro město a region,“ vyzdvihl další benefit místostarosta Chebu Michal Pospíšil.

Chebské muzeum přijalo putovní Velikonoční korunu a vystaví jí pro návštěvníky na letošním jubilejním dvacátém ročníku Velikonočního jarmarku.

„Myslím si, že je to poměrně zásadní a je to i cílem naší práce, protože jako paměťová instituce máme za úkol ochraňovat a udržovat paměť místa, regionu a lidí. Propojování českého a německého etnika v tomto prostoru bylo tradiční a na tradici se rádi podílíme. Oficiálně bude koruna vystavena od soboty příštího týdne, kdy se v muzeu koná velikonoční jarmark. Takže to bude oficiální zahájení a po dobu 14 dní - přes Velikonoce, samotné svátky a ještě 14 dní poté budou moci návštěvníci korunu zhlédnout. Je to poprvé, co mohou lidé obnovenou tradici navštívit. Samozřejmě nikdo nevylučuje, jestli lidé tuto tradici udržovali v domácnostech, ale veřejně bude prezentována poprvé,“ informoval vedoucí odborného pracoviště společenských a přírodních věd chebského muzea Michal Beránek.

Spolek Svaz Němců – region Chebsko, který akci pomohl zorganizovat zastupuje zbylé občany německé národnosti v České republice. Jeho členové kromě Chebu pocházejí ze Sokolova, Karlových Varů, Nejdku a Skalné.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!