Cheb: Město řeší ceny tepla, chystá se energetická koncepce (TV Západ)

Cheb: Město řeší ceny tepla, chystá se energetická koncepce (TV Západ)
Snížení cen tepla od 1. května o 325 korun na GJ mohou očekávat zákazníci chebské společnosti TEREA, od které odebírají teplo z centrálního vytápění. Od nového roku platí klienti z převážně panelových sídlišť 1611 korun, nyní tedy dojde úpravě na 1287 korun.

Město Cheb má ve společnosti TEREA 50% podíl. 

"Nicméně je tady předpoklad, vzhledem k vývoji cen plynu, který se postupně nakupuje, že by se ještě ta cena mohla během roku snižovat podle samozřejmě toho, jak jak ty ceny poběží. Pravda je ta, že teď je cena relativně nízká plynu. Na druhé straně je taky pravda, že většina plynu už se propálila v topném období a tam byla ta cena vyšší," vysvětlil starosta Chebu Jan Vrba. 

Pro letošní rok nakoupila společnost TEREA plyn za výrazně lepší ceny, což se promítne do kalkulace pro koncové zákazníky. 

"TEREA - teď jsem byl informován, nakupuje za poměrně dobrých podmínek, dokonce nakoupila levněji, než je to třeba dnes ten plyn na burze, takže se snaží prostě tam získat ten plyn za co nejnižší cenu, takže se nechá předpokládat, že ta cena půjde dolů. A není pravda, že my jsme se tím nezabývali. Především TEREA  se tím samozřejmě zabývá. My nejsme ty odborníci na nákup plynu," komentoval situaci starosta. 

Na zasedání Zastupitelstva ve čtvrtek 30. března vysvětloval situaci nový jednatel společnosti TEREA Ing. Lapáček. Zastupitelstvo svým usnesením pověřilo zástupce města Chebu na nejbližším jednání valné hromady dotčené společnosti prosazovat úpravy finančního plánu tak, aby maximálně snížila cenu tepla a jednala o nevyplacení dividend za rok 2022. 

Snahy města o celkové úspory v oblasti energií budou pokračovat prostřednictvím zpracování nové energetické koncepce. Materiál by měla zpracovat poradenská společnost Enviros.

"Energetická koncepce by měla řešit jednak otázku obnovitelných zdrojů z pohledu elektrické energie, to znamená solární elektrárny na školách, případně na jiných objektech města na straně jedné, Na straně druhé případné využití tepelných čerpadel u různých objektů, to všechno se týká majetku města. Významnou záležitostí by měl být solární ohřev vody, protože to je poměrně významná část jaksi úspor, a to buď na majetku města, ale i v některých případech bychom chtěli, aby si to pořizovali ta zařízení SVJ na těch panelácích vysokých apod., kde by to významným způsobem mohlo snížit náklady na ohřev teplé užitkové vody a tam by to bylo ve spolupráci s TEREA, protože tam je potřeba ty systémy propojit. A pak i ta otázka toho financování by byla možná nějaká pro ty SVJ zajímavější. Jednak jsou na to dotace, jednak by možná něco z toho i zaplatila, možná i TEREA, pokud by to bylo zajímavé," přiblížil starosta. 

Dalším výstupem z koncepce bude doporučení, na jaké druhy topných médií by se měla do budoucna soustředit společnost TEREA. 

"To znamená, měla by se posoudit nějaká možnost znovu, jak mi říkáme stručně spalovny, to znamená ZEVO, závod na energetické využití odpadu. Tady se nabízí určitá možnost, například spalování vysušených kalů z CHEVAKu a dalších zdrojů. To s tím by se měl zabývat, že s tou ekonomikou toho, jestli to vůbec má smysl. Další věc je samozřejmě využití například štěpky. Chebské lesy rozsáhlé, dneska prodávají štěpku jiným odběratelům a my na to nemáme žádné zařízení, nikdo se tím nezabýval. To je zase další varianta a uvidíme, co ještě dalšího moderního nám ta koncepce může přinést. Zadali jsme to významné firmě, která to dělá pro řadu velkých měst nebo dělala, Enviros. Je to renomovaná společnost, tak uvidíme jak, jak, co z toho vyplyne," dodal Vrba. 

Jedním z prvních příkladů úspor energií je plán na zřízení fotovoltaické elektrárny na střeše 6. základní školy. Tu již podpořila Rada města včetně souhlasu s připojením k distribuční soustavě.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!