Cheb: Dobrovolníci svážejí podporu pro nemocnici (TV Západ)

Cheb: Dobrovolníci svážejí podporu pro nemocnici (TV Západ)
Dobrovolnická aktivita na podporu chebské nemocnice s názvem "Pečeme/vaříme pro chebskou první linii" se již od podzimu snaží dle svých slov - dodat trochu energie, povzbuzení, poděkování a péče zdravotníkům, kteří právě v těchto dnech mají největší zápřah.

"Je to předávka povzbuzení a energie chebským zdravotníkům. Už ani nevím kolikátá. Od října zhruba jednou týdně. Začínali jsme dvakrát týdně. Vozíme sem pro zdravotníky trochu povzbuzení, ale hlavně symbolické poděkování, vyjádření respektu, úcty k tomu, jak stále drží nad vodou tu nemocnici," popsala Lucie Poláková z Komunitního a osvětové společenství v Chebu. 

Komunitní a osvětové společenství v Chebu koordinuje činnost dobrovolníků a iniciátorů, kteří se na pomoci podílejí.

"Přemýšlela jsem nad tím, jak zdravotníkům pomoci. Napadlo mě udělat jim radost např. minimálně tím, že jim přivezeme něco na zub a uvidí tak, že na ně myslíme a jsme v tom s nimi," přiblížila prvotní impuls dobrovolnice Marie Ballová. 

Postupně vznikl systém, kdy se lidé pomocí formulářů hlásí s nabídkou konkrétní pomoci, kterou chtějí poskytnout. Společenství zkoordinuje svoz a dobrovolníci poté objedou přihlášené přispěvatele. 

"Já jezdím z Plesné. Objedu tam místní lidi a poté jedu do Lubů, dále jezdíme do Aše, do Krásné a pak zde po Chebu hlavně," uvedla další dobrovolnice Doris Bigasová. 

Přispěvatelé, kteří pečou či nakupují nejrůznější pochutiny, získávají symbolickou odměnu v podobě tzv. papírových metálů. Zdravotníci iniciativu vítají a je pro ně důležitou morální podporou. 

"Je to stále pro ně povzbuzení, velká radost. Dokonce jsme od nich dostali videozdravici minulý týden, tak to bylo dojemné. Je to jediná symbolická podpora, která k nim z venku přichází. Zdravotníky vyrobit neumíme, noční sloužit nemůžeme. Mají z toho radost, vnímají to velmi pozitivně," prozradila Poláková. 

"Dobrý den, my bychom vám chtěli strašně moc poděkovat za to, co pro nás děláte, že nám upečete, uvaříte, přivezete. Za to vám moc děkujeme. Není to samozřejmostí, děkujeme. Děkujem všem," poděkovali ve videozdravici zdravotníci z chebské nemocnice.

A jak dlouho bude svoz jídla a drobných pozorností fungovat?

"Jak to bude zapotřebí. V nemocnici máme své konkrétní spojky a vždy se jich ptáme, zda je ještě zájem a o co. Abychom je zase nepřesladili. Dnes jsou zde např. i jogurty, hodně lidé posílají ovoce, ořechy. Na příští týden je nabídka řízečků, dokonce. Dnes česnečka, závitky. Lidé vaří prostě hotová jídla. Takže dokud to bude zapotřebí a bude poptávka z nemocnice, tak bychom se chtěli nějak udržet," dodala Poláková za všechny dobrovolníky. 

Chebští také rozvážejí pomoc do odběrových stanů či pro zdravotníky v léčebně AMICA. Podobná skupina pomoci nemocnici funguje také v Sokolově. Organizátorům v Chebu se již ozvali dobrovolníci z Jihlavy s tím, že začnou s podobnou formou pomoci také ve svém regionu. Odkazy na jednotlivá společenství najdete v textové části reportáže. 

Chebská skupina: https://www.facebook.com/groups/819939372170016
Sokolovská skupina: https://www.facebook.com/groups/2731261763754824/

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!