Cestování po Evropě: Které státy je nyní vhodné navštívit?

Cestování po Evropě: Které státy je nyní vhodné navštívit?
Kdyby nebylo mutace delty, cestovalo by se mnohem lépe. Podle CDC (americké Centrum pro kon-trolu nemocí) je nakažlivá stejně jako neštovice a naneštěstí ji přenáší i očkovaní. Oproti ostatním variantám koronaviru navíc způsobuje vážnější průběh nemoci, a proto bychom se před ní měli mít na pozoru.

V reakci na rychlé šíření delty mnoho států zpřísnilo opatření. Pokud se navzdory nepříznivé situaci nehodláte dovolené v zahraničí vzdát, seznamte se s aktuálními podmínkami vstupu do nejnavště-vovanějších evropských destinací. Informace jsme čerpali z rozcestníku ministerstva zahraničí. Jsou aktuální k 3. 8. 2021.

Británie

Plně očkovaní cestovatelé mohou od pondělí 2. 8. vstoupit do Spojeného království Velké Británie, aniž by museli absolvovat povinnou 8-denní karanténu. I tak ale musí před i po cestě disponovat testem. Neočkovaní musí při návratu do ČR absolvovat antigenní či PCR test, a to ještě před příjez-dem. Nejdříve pátý den po příjezdu pak ještě PCR test.

Bulharsko

Vstup do země je podmíněn prokázáním certifikátu bezinfekčnosti. Očkovaní se mohou vrátit do ČR bez omezení.

Francie

Než si zakoupíte letenky do France, sežeňte si certifikát o bezinfekčnosti. Při vstupu budete muset zároveň předložit příjezdový formulář. Neočkovaní musí po návratu do ČR absolvovat minimálně pětidenní karanténu ukončenou testem.

Chorvatsko

Do Chorvatska by si měl česká turista přibalit covid pas, negativní test nebo potvrzení o prodělaném covidu. Novinkou je, že chorvatští úředníci nově uznávají očkování až po devíti měsících od druhé dávky namísto dosavadních sedmi. Zpět do vlasti se mohou plně očkovaní navrátit bez omezení.

Itálie

Vstup do Itálie je podmíněn potvrzením o bezinfekčnosti a vyplněným formulářem. Plně očkované nečekají při návratu o ČR žádné povinnosti.

Maďarsko

Pokud se do Maďarska vydáte pozemní trasou z některé ze sousedních zemí, nečekají vás žádná omezení. Plně očkovaní se nemusí obávat restrikcí ani při návratu do Česka. V případě, že se do země guláše, čardáše a lázní vypravíte letecky, neobejdete se bez očkovacího certifikátu (první dáv-ka je dostačující) nebo negativního PCR testu.

Řecko

Dovolená v Řecku je možná po předložení certifikátu o dokončeném očkování nebo negativního PCR testu. Všichni cestující bez výjimky mají ještě jednu povinnost - musí nejpozději 24 hodin před vstupem do země elektronicky vyplnit PLF (Passenger Locator Form). Při návratu do Česka čeká plně neočkované antigenní nebo PCR test. Cizinci a turisté, kteří se z Řecka vrátili individuálně, musí nejpozději do pěti dní po návratu absolvovat PCR test a do té doby pobývat v samoizolaci. Než si tedy naplánujete dovolenou a sbalíte kufr, nezapomeňte se podívat na informace o aktuální situaci v dané zemi.

Informace o vstupu do ostatních zemí najdete na stránkách Ministerstva zahraničí ČR. Bez ohledu na cílovou destinaci si nezapomeňte srovnat cestovní pojištění a vyberte si kvalitní ochranu s ade-kvátním krytím rizik. Evropský průkaz zdravotního pojištění opravňuje pouze k nezbytně nutné zdravotní péči, a to za podmínek, jaké mají místní pojištěnci.

Zdroj obrázku: Daxiao Productions / Shutterstock.com

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!