Česká republika převzala vakcíny proti opičím neštovicím

Česká republika převzala vakcíny proti opičím neštovicím
Česká republika získala darem 2800 dávek vakcín proti opičím neštovicím. Dne 26.7. bylo převzato prvních 1400 dávek. Uskladněny budou v Ústavní lékárně Fakultní nemocnice Bulovka.

Česká republika obdržela dne 26. 7. 2022 vakcíny proti onemocnění opičí neštovice. Nákup a distribuce vakcín v rámci Evropské unie byla zajištěna a koordinována Evropskou komisí, resp. Úřadem pro připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví Evropské unie (dále jen „HERA“). Úkolem úřadu je předcházet, odhalovat a rychle reagovat na situace ohrožující veřejné zdraví v Evropské unii.

V reakci na neobvyklý výskyt počtu případů opičích neštovic v Evropě bez vazby na endemické oblasti, byly v rámci evropského systému připravenosti a reakce na mimořádné události v oblasti ohrožení veřejného zdraví diskutovány možnosti profylaxe tohoto onemocnění. HERA zajistila 109 090 dávek vakcíny pro EU, a z tohoto množství ČR získala darem 2 800 dávek, a to jako jedna z prvních zemí EU. 1400 vakcín, které byly 26.7. dovezeny bude uskladněno v Ústavní lékárně Fakultní nemocnice Bulovka. 

Vakcíny jsou primárně určeny pouze vybraným skupinám osob ve věku ? 18 let věku, a to epidemiologicky významným úzkým kontaktům s osobou s potvrzeným nebo suspektním případem opičích neštovic (postexpoziční). Dále je možné vakcinovat i vybraný zdravotnický personál, který vědomě pracuje s orthopoxviry nebo ošetřuje pacienty s potvrzením onemocněním. Vakcína není určena k plošnému očkování.  

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!