Cenu za záchranu života převzala pětice hrdinů

Cenu za záchranu života převzala pětice hrdinů
Celkem pět oceněných si v úterý převzalo Cenu hejtmana Plzeňského kraje za záchranu života 2021. Ocenění zachránili čtyři lidské životy pohotovou reakcí.

Za tu si z rukou hejtmana převzali kromě bronzové pamětní medaile také finanční odměnu 10 000 Kč.

Nominace na ocenění hejtmana za rok 2021 mohla veřejnost posílat od začátku ledna do 28. února tohoto roku. Z došlých nominací byly vybrány 4 příběhy záchrany života.

„Každý z nás se může ocitnout v situaci, kdy stojí tváří v tvář rozhodnutí o záchraně toho nejcennějšího, co máme. Všichni, s nimiž jsem se dnes setkal, dokázali, že umí zachovat chladnou hlavu a udělat to, co považují za správné. Pohotovou reakcí tito lidé zachránili čtyři životy a za to jim patří nejen poděkování ale především můj velký obdiv. Pokud bych se sám dostal do situace zraněného nebo člověka, který bojuje o život, přeji si mít v blízkosti tak odvážné a pohotové lidi,“ říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Ocenění za rok 2021

Václav Parlásek

Byl svědkem nehody motorkáře, kterého srazilo neosvětlené auto. Motorkář byl po nehodě v příkopu, měl utrženou končetinu. Václav Parlásek poskytl zraněnému první pomoc vč. zásadního zaškrcení v místě zranění.

Filip Matoušek

Reagoval na záchranářskou aplikaci pro dobrovolníky, která mu alokovala místo zásahu v jeho blízkosti, kde došlo ke kolapsu muže. Díky resuscitaci a použití defibrilátoru Filip Matoušek muži zachránil život.

Jiří Hlaváč, Jakub Peca

Jiří Hlaváč byl svědkem nešťastného skoku do mělké vody, při němž došlo ke zranění páteře u mladého muže. Neváhal a vytáhl ho na břeh, kde už Jakub Peca v koordinaci s dispečinkem záchranné služby poskytl zraněnému první pomoc.

Martin Semecký

Účastnil se pátrací akce po dívence, která se ztratila v lese na Čerchově, Domažlicko. Martin Semecký nalezl dívenku až druhý den, kdy s kolegy pátrali v odlehlé části lesa, kde podle prvotních informací dívenka být neměla.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!