Březová: Nový zvon se rozezněl ve hřbitovní kapli (TV Západ)

Březová: Nový zvon se rozezněl ve hřbitovní kapli (TV Západ)
Vyzvánění zvonu v Březové na Sokolovsku si mohli poprvé v moderní historii města poslechnout místní obyvatelé na sklonku května letošního roku. A to z věže kaple na zdejším hřbitově, která vznikala v letech 2018 – 2020 jako novostavba a je přihlášená do soutěže Stavba roku Karlovarského kraje. Samotnému zvuku předcházely dlouhé roky příprav a prací. Nejprve město zrealizovalo stavbu hřbitova, poté multifunkční moderní kaple a nakonec zadalo odlití 320kilogramového zvonu v uměleckém zvonařství v

"Březová byla historicky jen několik statků, a to je jeden, řekl bych, z obrovských symbolů, který se podařil uskutečnit. Je to věc, kterou velmi intenzivně prožívám a pevně věřím, že zvon bude sloužit celé řadě dalším generacím. Má ladění do C. Je postaven tak, aby mohl, jak slavit nové věci, smutné či šťastné věci. Je to to zvláštní slovo - multifunkční. Máme prostě zvon ke všem účelům," uvedl starosta Březové Miroslav Bouda. 

Poté, co zvon dorazil do města, mohli si jej lidé po dva dny prohlédnout v kapli. Poté byl slavnostně vysvěcen farářem Petrem Bauchnerem. Ten připomněl, že ačkoliv zvony bývají věnovány církevním světcům, zde to bude jiné. 

"Zvon může zaznívat tísnivě ve chvíli, kdy si potřebuji uvědomit svou chudobu, samotu, oddělenost, pomíjivost či ohrožení. Může ale začít také zaznívat jako signál k odpuštění, otevření se, vnímání bolesti druhého – jako symbol, který spojuje a dává novou naději. Pro někoho se dokonce může stát radostí, že lidské srdce má sílu překonávat všechny hranice, omezení a ploty. A v lásce spojovat nejen lidi, ale i po putování slzavým údolím tohoto světa dospět k samé extázi lásky. Tak to je takové moje přání pro to, aby tenhle zvon takovým symbolem byl. A pokud to bude i vaše přání, tak asi ponese opravdu hluboký symbol spojení lidí a ne jejich rozdělování. Město Březová bude svědky, kteří zde pak budou všichni neviditelně v tom zvonu přítomni," zmínil mimo jiné ve své řeči a modlitbách Petr Bauchner. 

Těmito slovy se prakticky naplnila touha místních po vlastním důstojném zázemí nejen pro poslední odpočinek, ale také jako místo setkávání. 

"Myšlenka tohoto areálu vznikala před 15 lety. Jak vidíte, hřbitov už je plně funkční. Dá se říci, že je zde pohřbíváno ve všech možných možnostech, počínaje lidově řečeno do země, vsypová louka, urnové háje. V podstatě tak, jak to má být. K tomu je navazující kaple. My jsme původně uvažovali o takové původní, klasické kapli, kterou běžně vidíte. Nakonec ale převážil názor, že by to měl být objekt, který by nesloužil jen ke smutným věcem, ale který by mohl sloužit k různým kulturně společenským aktivitám – typu koncertů, výstav, vzpomínkových věcí. Možná někdy i nějaký obřad a celá řada věcí, které dnes ještě nedokáži odhadnout. Pevně ale věřím, že to naplnění časem přijde," doplnil přání starosta Bouda. 

Samotný zvon vyšel městskou kasu včetně příslušenství a instalace na 700 tisíc korun. 

https://www.stavbykarlovarska.cz/cz/hlasovani/kaple-hrbitov-brezova-509

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!