Bezplatná psychoterapie pomohla už 389 lidem z Ukrajiny i dobrovolníkům, sbírka běží dál. Zátěží bude začátek školního roku

Bezplatná psychoterapie pomohla už 389 lidem z Ukrajiny i dobrovolníkům, sbírka běží dál. Zátěží bude začátek školního roku
Už zítra uběhne od začátku ruské agrese proti Ukrajině půl roku.

Za tu dobu se podařilo vybrat na psychoterapeutickou pomoc ukrajinským občanům v Česku téměř 600 tisíc korun. Peníze pomohly uskutečnit přes tisíc terapeutických sezení pro téměř 400 lidí z Ukrajiny. Odborníci ze spolku #delamcomuzu očekávají, že s novým školním rokem vzroste i počet nových žádostí o pomoc. I proto je dobročinná sbírka #hlavunadvodou na portálu Donio.cz stále otevřená.

Podle aktuálních dat zůstává v Česku okolo 300 tisíc utečenců před válkou, zhruba třetina jsou děti do 18 let.

„Přechod z prázdninového času na školní docházku bývá náročný i za běžné situace a pro lidi z Ukrajiny bude i kvůli jazykové bariéře a novému kolektivu v cizí zemi o to náročnější. S ukrajinsky, rusky, bělorusky a anglicky hovořícími kolegy jsme připravení poskytnout psychoterapeutickou podporu těm, kteří aktuální nápor přestanou sami zvládat,“ nabízí pomoc psychoterapeut a zakladatel projektu #delamcomuzu Pavel Pařízek.

Lidé, kteří pociťují tlak, úzkost, obavy z nové situace, strachují se o své blízké nebo cítí výčitky, že jsou v bezpečí, zatímco jiní museli zůstat v okupovaných územích, mohou o bezplatnou pomoc požádat na portálu Terapie.cz. První sezení s lidmi v těžké situaci nabízejí psychoterapeuti zdarma, pro zajištění dlouhodobé pomoci probíhá na webu Donio.cz sbírka #hlavunadvodou.

„Na opravdu účinnou terapeutickou pomoc musíme s klienty pracovat dlouhodobě, obvykle trvá terapie 12 sezení. Všichni odborníci se do pomoci zapojili s výrazně sníženou sazbou, což nám umožnilo pomoct už téměř 400 lidem. V tuto chvíli čeká na přijetí do programu zhruba sedm desítek lidí, žádosti jsme ale kvůli aktuálně vyčerpaným prostředkům ze sbírky museli pozastavit. Bez dalších darů v této pomoci bohužel nebudeme schopni pokračovat,“ dodává Pařízek.

Jako novou rovinu Pařízek vnímá i proměnu nálady u české veřejnosti, která po masivní vlně pomoci také začíná v každodenním životě pociťovat důsledky ruské agrese vůči Ukrajině. Zmiňuje také, že se někteří lidé obávají, aby konflikt nepřerostl do celosvětového rozměru nebo začali pociťovat existenční problémy například kvůli nekončícímu růstu cen energií i těch nejzákladnějších potravin. Někteří z toho viní právě obyvatele Ukrajiny, kteří to pociťují a čelí tak o to většímu tlaku.

Psychologickou pomoc mohou zájemci využít při osobních terapeutických sezeních, on-line či po telefonu. Díky tomu je pomoc dostupná i pro lidi přímo v Ukrajině či kdekoliv jinde ve světě, a celý terapeutický cyklus tak mohou dokončit i lidé, kteří se vrátili do své země či odcestovali za příbuznými jinam do zahraničí. 

________________________________________

Nezisková organizace #delamcomuzu vznikla v roce 2020 v reakci na složitou situaci v jarní vlně koronaviru. Stovky terapeutů poskytovali po celé jaro zdarma psychologickou pomoc pracovníkům v první linii, ale i všem ostatním, na které krize dolehla. Na podzim pak spustila portál Terapie.cz, který usnadňuje lidem najít toho správného psychoterapeuta. Sdružuje 250+ ověřených terapeutů, ze kterých si může každý snadno vybrat dle svých preferencí. Pomáhá také firmám, které mají zájem se starat o psychickou pohodu svých zaměstnanců. Zároveň poskytuje terapeutickou pomoc i lidem, kteří by si ji nemohli dovolit, a to díky sbírce #hlavunadvodou, kterou nyní alokovala na pomoc lidem, postiženým válkou na Ukrajině.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!