Aš: V bývalé škole vzniká prvních 12 bytů

Aš: V bývalé škole vzniká prvních 12 bytů
V komplexu bývalé střední průmyslové školy textilní v ulici Gustava Geipela zahájilo město Aš stavbu 12 bytů. Stavbu provádí vítěz výběrového řízení, stavební společnost RMC STAVBY Cheb, která tuto zakázku získala s nabízenou cenou necelých 45 miliónů korun. Zhruba polovinu z této částky pokryje evropská dotace. Termínem dokončení stavby je srpen příštího roku.

Budovy jsou prázdné od roku 2002, kdy se sloučila textilní průmyslovka s místním gymnáziem.

„Město mělo dvě možnosti, buď budovy zbourat a postavit nový polyfunkční dům, což by byla ta levnější varianta, nebo se snažit o záchranu dominanty z jeho úspěšného období,“ vysvětlil starosta Aše Dalibor Blažek.

Radnice zvolila druhou možnost a pro prázdné prostory hledala využití. Připravovala se například rekonstrukce pro potřeby městského úřadu. Tento záměr byl ale příliš nákladný. Vyšel by tehdy na více než 100 milionů korun a protože nebyla naděje na dotaci, zastupiteli byl zamítnut. Volba padla nakonec na byty a nebytové prostory. Byla zpracována studie, která objekt rozdělila do čtyř celků. Ve dvou by měly vzniknout byty, ve třetí ordinace lékařů a sportovní ubytovna a ve čtvrté dva nadstandardní mezaninové byty pro lékaře.   

I tato investice přesáhne částku 100 miliónů korun, proto bylo rozhodnuto realizovat stavbu po etapách. Nyní se tedy v bývalé hlavní školní budově staví v rámci 1. etapy byty, což bude nákladově nejdražší část rekonstrukce. Další etapy by se měly financovat z úvěru ve výši 200 miliónů korun, určeného na řešení bytové problematiky. Vyhlášení veřejné soutěže na úvěr schválilo zastupitelstvo města na srpnovém zasedání. Tato skutečnost by měla dokončení záměru podstatně urychlit.

„Pokud úvěr skutečně vysoutěžíme, mohla by být celá stavba hotova do konce roku 2022. Městu tak přibude 26 bytů, ordinace a další zrekonstruované prostory,“ uzavřel starosta města.

Uvedeným úvěrem se mají také krýt náklady na nákup nemovitostí určených k bydlení do majetku města Aše a rovněž ke krytí investic do výstavby a rekonstrukcí bytů již městem vlastněných. Jedná se v tuto chvíli o objekty v ulicích Nedbalova, Šaldova a Jiráskova, kde má vzniknout dohromady 38 bytů.

Město Aš v současnosti vlastní 216 bytových jednotek, z toho 118 bytů v domě s pečovatelskou službou v Dlouhé ulici.


Zdroj: město Aš

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!