29.5.2017: CHAT s Martinou Hrdonkovou z Tyfloservisu

29.5.2017: CHAT s Martinou Hrdonkovou z Tyfloservisu
Martina Hrdonková, vedoucí Krajského střediska Tyfloservisu, pracuje s nevidomými a slabozrakými lidmi více jak 20 let. Je instruktorkou prostorové orientace a učí klienty chodit s bílou holí, naučila desítky lidí číst a psát bodové písmo. Denně pomáhá klientům řešit běžné problémy - jak vařit, nakupovat, uklidit, vyprat...

Krajské středisko Plzeň je jedno ze 13ti krajských středisek v České republice. Své služby poskytuje nevidomým a slabozrakým lidem starším 15 let, a to v celém Plzeňském kraji. Středisko má své prostory od počátku svého působení v Plzni na Borech, v Tomanově ulici č. 5.

Za pětadvacet let existence Tyfloservis pomohl tisícům zrakově postižených v celé republice. Nejvíce využívanou službou je poradenství při výběru optických pomůcek, nácvik prostorové orientace a chůze s bílou holí, chůze s průvodcem a vodicím psem, nácvik práce s pomůckami jako jsou mluvící hodinky, speciální mobilní telefony, nácvik speciálních postupů při vykonávání domácích prací, nácvik práce s textem – psaní na klávesnici počítače, výuka čtení, psaní bodového písma atd.

Posláním společnosti Tyfloservis je nabízet podporu, informace a nácvik dovedností lidem, kteří přes vážné zrakové potíže hledají cestu k co možná nejsamostatnějšímu životu. Tyfloservis též působí na společnost, aby dokázala přispívat k samostatnosti zrakově postižených a pomohla tam, kde je to třeba.

TYFLOSERVIS, středisko Plzeň
Tomanova 2645/5
30100 Plzeň
tel. 377 423 596
e-mail plzen@tyfloservis.cz
www.tyfloservis.cz

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!