2011 – Region: Projekt Na kole dětem projel krajem (4401) (TV Západ)

2011 – Region: Projekt Na kole dětem projel krajem (4401) (TV Západ)
Charitativní cyklistický projekt s názvem Na kole dětem zastavil v regionu během své první etapy ve dvou městech. Po startu, který se odehrál v Aši, měl peloton první zastávku v Chebu.

"Jsme velice rádi, že jste na své cestě Na kole dětem v rámci svého projektu, který má pomoci malým dětem, onkologicky léčeným, zavítali do našeho města. A že na krátké zastávce se společně s námi podělíte o své zážitky a hlavně nám sdělíte, jaká cesta vás čeká," přivítal na chebském náměstí účastníky místostarosta Tomáš Linda.

Nejviditelnějším účastníkem celého pelotonu byl v čele na vysokém kole jedoucí Josef Zimovčák. Tento mnohonásobný mistr světa v jízdě na historickém kole a pokořitel tří nejslavnějších cyklistických závodů se stal tváří projektu již podruhé. Držitel české ceny Fair Play považuje děti, které bojují s onkologickými onemocněními za ty pravé hrdiny. Svou účastí se snaží o jejich osudu informovat veřejnost a získat pro ně podporu.

"My pokračujeme dnes do Žatce. Pak další etapu končíme v Nové Sedlici. Před námi je zhruba 1600 kilometrů a pár nějakých drobných,“ shrnul základní parametry trasy Josef Zimovčák. 

Další výraznou osobností, která se letošní cyklotour účastní, je známý kardiolog profesor Jan Pirk. Ten upozornil na fakt, že se k pelotonu může přidat jakýkoliv zájemce a ujet část trasy.

"My chceme ukázat, že lidská soudržnost a solidarita je základem úspěšné společnosti. A též chceme ukázat, že by se to mělo zlepšit v naší společnosti. Ta solidarita těch šťastnějších s těmi méně šťastnými, kteří jsou nemocní. A druhý smysl je ten, že ty útrapy života ten sport dokáže mnohem lépe lidem snášet. Že jim dodá dobrou náladu, jak je staré sokolské heslo: Ve zdravém těle, zdravý duch," připomněl Pirk.

Po odjezdu z Chebu se druhá zastávka v regionu odehrála na sokolovském Starém náměstí. Tam účastníky přivítal dav přihlížejících. Na pódiu vystoupila také jedenáctiletá Viktorka Bocková, která prodělala úspěšnou transplantaci kostní dřeně. Peloton dorazil do města i se starostou Zdeňkem Berkou. 

"Máte úžasnou cyklostezku, po ní jsme jeli, takže všem doporučuji na ní se vozit," řekl mimo jiné Josef Zimovčák.

Zároveň vyzval přítomné, aby se podepsali na připravené plátno jako výraz podpory projektu.

"Je tady plachta projektu Na kole dětem, kde, prosím, se můžete všichni podepsat. My začínáme, máme teprve deset, dvacet centimetrů. A naše představa je, že bude měřit sto metrů. Je to bílá plachta, tam budou všude vaše podpisy," dodal Zimovčák.

V doprovodném programu diváci shlédli ukázku biketrialu. U stánku si mohli zakoupit nadační trička a náramky. Jedenáct etap trasy bude končit v nejvýchodnější obci Slovenska Nová Sedlica.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!