2011 – Cheb: Velké městské byty budou mít strop nájemného (4472) (TV Západ)

2011 – Cheb: Velké městské byty budou mít strop nájemného (4472) (TV Západ)
Vedení města Chebu přistoupilo na stanovení stropu nájemného ve velkých bytech, které pronajímá. Reaguje tak na situaci, kdy velká část z devadesáti bytů zůstává delší čas nevyužitá.

"Podle současného systému, při ceně 45 korun za metr, když měl ten byt 150 metrů čtverečních, tak základní nájemné by bylo přes 7 tisíc korun, což je těžko únosné. Protože ten dotyčný musí platit také ještě za teplo, elektriku, vodu a případně za plyn. Tak jsme se rozhodli, že, pokud jde o ty větší byty, aby byly obsazené, že tam dáme hranici 4,5 tisíce korun, ale to je hranice pro výběrové řízení," připomíná starosta města Pavel Vanoušek. 

Zájemci mohou nabízet ve výběrovém řízení vyšší nájemné. Město připravilo další podmínky pro budoucí nájemníky městských bytů. Ti si musí připravit předem kauci ve výši tří nájmů. Také se budou muset prokázat stálým příjmem. V současné době je totiž praxe, která zvýhodňuje některé skupiny obyvatel.

„Protože v současném systému jsou zvýhodňováni ti, kteří je platí ze sociálních dávek. Oni dostanou úhradu ve výši 42 korun plus dostanou uhrazené náklady na teplo a na služby spojené s bydlením, což je velmi zvýhodňuje ve výběrových řízeních a získávají většinu bytů, takže chceme udělat opatření, aby se ta situace na trhu poněkud změnila," zdůraznil Vanoušek. 

U velkých bytů se ve většině případů jedná o atraktivní bydlení v historické části města.

"Jsou to byty v centru města, jsou to byty na Náměstí (Krále Jiřího - pozn. red.), potom byty na Třídě Svobody (pěší zóna - pozn. red), ale i v té širší oblasti centra. V těch starých objektech se ty byty stavěly větší," připomněl Vanoušek.

Radnice počká, jak se nově zavedené podmínky osvědčí. Pokud se byty nepodaří dobře pronajmout, bude uvažovat o dalším řešení, například rozdělení na menší jednotky. Cheb v současné době disponuje zhruba 1600 byty. Jde ale většinou o menší byty na sídlištích s velikostí do 70 metrů čtverečních.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!