2011 – Cheb: Město navrhlo změnu vlastníka přistávací dráhy letiště (4540) (TV Západ)

2011 – Cheb: Město navrhlo změnu vlastníka přistávací dráhy letiště (4540) (TV Západ)
Chebská radnice, která vede letitý spor o vlastnictví letištní plochy podala žádost na změnu vlastníka. Věří, že jednání s Ministerstvem dopravy bude mít lepší výsledek, než tahanice s Ministerstvem obrany.

"My stále doufáme, že by to mohlo být bezúplatně převedeno na město Cheb, protože přistávací dráha není v dobrém technickém stavu, bude vyžadovat značné úpravy a kdyby jí město mělo nabývat úplatně za částku, kterou si představuje Ministerstvo (obrany), to je 35 milionů korun, tak by to bylo samozřejmě neúnosné," upřesnil situaci starosta města Pavel Vanoušek.

Město  Cheb proto společně s Ultralight klubem podalo návrh, aby dráhu převzalo Ministerstvo dopravy. Pak by bylo možné si ji například pronajmout a v budoucnu získat zdarma. Převzetí  areálu by velmi přivítali i členové aeroklubů a Ultralight Clubu, kteří na letišti provozují činnost.

„My na to čekáme doslova jak na smilování boží, protože nám to přináší velké problémy s využitím letiště. Musíme si část toho betonu od armády pronajímat a je to obrovská zátěž pro nás. Letiště by mělo mít jednoho vlastníka a tím by mělo být město Cheb. Doufejme, že k tomu dojde co možná nejdříve," věří jednatel Ultralight Clubu Luděk Matějíček.

Město je vlastníkem některých pozemků v okolí letiště. Další se mu podařilo získat bezúplatně od Pozemkového fondu, ale na odkupy se v dohledné době nechystá.

"Tam ty pozemky jsou za 200 korun za metr čtvereční, a při těch obrovských výměrách, které to letiště představuje, se jedná řádově o desítky milionů korun. Takže tam, kde by nedocházelo k bezúplatným převodům, bychom zatím ty pozemky vykupovat nemohli," odmítl výkupy Vanoušek.

Město se nyní snaží najít možnost, jak při budování vodovodu do přilehlých Horních Dvorů napojit přípojkou i areál letiště.

"Při té příležitosti zřejmě potom dojde k nějaké rozsáhlejší opravě příjezdové komunikace, tak bychom počítali i s opravou příjezdové komunikace (k letišti), která je v současné době v hrozném stavu," připomněl starosta Vanoušek.

Využití a modernizace chebského letiště je jednou z možností, jak zvýšit prestiž města. Podle všech zúčastněných nemá být přímou konkurencí letišť v Karlových Varech a Hofu. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!