2011 – Cheb: Boj proti hazardu bude pokračovat (4392) (TV Západ)

2011 – Cheb: Boj proti hazardu bude pokračovat (4392) (TV Západ)
Úplné zrušení výherních automatů a důsledné zpoplatnění těch stávajících chce realizovat město Cheb dvěma vyhláškami. Jednak novelou té loňské říjnové a také jednou zcela novou. Vloni přijatá vyhláška měla za úkol zpoplatnit videoloterijní terminály, které vytlačují původní výherní hrací přístroje.

"My jsme bohužel neměli dostatečnou evidenci a nebylo tam zpoplatnění, takže jsme s tím chtěli něco udělat,“ zdůvodnil přijetí loňské vyhlášky starosta města Pavel Vanoušek.

Problémem byl postoj Ministerstva financí, které terminály sice povoluje, ale zároveň o jejich počtu neinformuje město, na jehož území se pak provozují. Proto město zavede ohlašovací povinnost pro každý již povolený videoterminál.

"To znamená, aby byla záruka, že se o každém takovém přístroji dozvíme, a budeme moci vyměřit ten poplatek," podotkl Vanoušek. 

Město využilo zákona a vybírá od zjištěných provozovatelů terminálů maximální poplatek ve výši 5 tisíc korun za tři měsíce provozu. Navíc bude hrozit pokuta až padesát tisíc korun za neohlášený terminál.

Zároveň se připravuje zcela nová vyhláška, která by měla v boji s hazardem znamenat průlom. Měla by podstatně omezit oba typy automatů. V 85 hernách se nachází kromě 800 terminálů také 75 starších výherních automatů.

"Naše představa je taková, že pokud jde o centrum města, tak by mohly být provozovány pouze v kasinech nebo v provozovnách s licencí kasina, jinak bychom tyto aktivity směřovali do lokality Svatého kříže," uvedl k osudu automatů starosta Pavel Vanoušek.

Město nemá možnost zrušit terminály povolené Ministerstvem. Ty mají povolení na deset let.

"Tam, kde už to bylo povoleno a je tam platné povolení, tak tam to doběhne," řekl Vanoušek.

Důležitým aspektem boje proti hazardu bude nejen pro město Cheb novela loterijního zákona. Poslední informace ale ukazují, že poslanci se zabývají její nejměkčí variantou, která by městům příliš nepomohla. Možností pak bude soudní cesta na zajištění plnění zákona ve smyslu dodržení stometrové vzdálenosti od veřejných budov typu škol, úřadů nebo zdravotních zařízení. V tom případě by podle studie mohly v Chebu fungovat pouze čtyři herny.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!