2010 – Cheb: Známková tvorba v GVU (3987) (TV Západ)

2010 – Cheb: Známková tvorba v GVU (3987) (TV Západ)
Výstavu známé a oceňované autorky Anny Podzemné – Suchardové připravila v Kabinetu kresby a grafiky chebská Galerie výtvarného umění. Návštěvníci si mohou prohlédnout studie a návrhy poštovních známek včetně finální podoby.

Autorce se díky přesahům její tvorby podařilo vtisknout známkám silný náboj pohybu a akce. Sportovní tématika jí byla blízká. Studovala strukturu pohybů a charakter jednotlivých disciplín. Výsledkem jsou typická gesta a postoje. Mezi vrcholy tvorby patří emise známek připomínající olympijská medailová umístění našich sportovců v letech 1900-1964. Jejich ústředním motivem je zlatý kotouč s emblémem daného sportu, zasazeným do prostředí města ve zkratce charakterizovaného jeho typickými znaky. 

Ve známkách Anny Suchardové se odrážejí mnohé umělecké styly - futuristická aerodynamika uhánějících motocyklů při Závodu velké ceny ČSSR v Brně nebo kompozice se vzpěrači z Letní olympiády. Z fotbalového mistrovství světa v Mexiku 1970 ztvárnila boj fotbalistů. Za své známky sklízela Anna Podzemná-Suchardová četná ocenění, a to nejen v Čechách, ale i v zahraničí, a významně přispěla k odůvodněnému respektu, jemuž se v zahraniční tehdy československá známka těšila. 

Přestože bylo dílo Anny Podzemné – Suchardové již několikrát vystavováno, naposledy při retrospektivní výstavě k jejímu stému výročí narození, je její osobnost stále nedoceněná. 

Výstava představuje také tvorbu autorčiny dcery Radany Hamsíkové. Navštívit expozici můžete do 21. března.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!