2004 – Cheb: Na náměstí proběhly oslavy vstupu do EU (TV Západ)

2004 – Cheb: Na náměstí proběhly oslavy vstupu do EU (TV Západ)
Bohatý program ke vstupu naší země do Evropské unie byl připraven také na chebském náměstí krále Jiřího z Poděbrad. Na pódiu zde vystoupil například známý písničkář Pavel Dobeš nebo někteří účastníci souběžně probíhajícího keltského svátku Beltine.

V oficiální části oslav pozdravil všechny přítomné chebský starosta Jan Svoboda.

„Já už jsem mnohokrát hovořil na téma, co nám vstup do EU přinese. Já si nemyslím, že to jsou především nějaké ekonomické výhody. Já si myslím, že to je především ta ohromná šance být jeden celek, žít v míru, rozumět jeden druhému, mít nové možnosti, objevovat se, objevovat se jako národy, zjišťovat jaké máme starosti, jaké máme radosti,“ uvedl mimo jiné starosta Chebu.

Chebských oslav se vedle hejtmana Josefa Pavla zúčastnila také řada významných hostů ze zahraničí. S krátkými projevy zde vystoupili například první dáma bavorského Marktredwitz Birgit Seelbinder, starosta dlouholetého partnerského města Nižní Tagil Nikolaj Diděnko, vietnamský velvyslanec v České republice nebo starosta Hofu, který se před nedávnem stal dalším partnerským městem Chebu. 

Dieter Döhla mimo jiné řekl, že plně chápe obavy některých lidí z příhraničních oblastí obou států z možných problémů, které může rozšíření Unie přinést.

„Ale právě Češi a Němci s jejich bolestnou historií musejí vnímat tento proces, proces rozšiřování EU jako šanci pro mír a svobodu do budoucna,“ vyzdvihl příležitosti Döhla.

Druhá část oslav probíhala na hraničním přechodu Svatý Kříž - Waldsassen. Pro návštěvníky zde byla připravena výstava dětských výtvarných prací nebo řada kulturních vystoupení žáků škol z obou stran hranice. Slavnost tady v odpoledních hodinách vyvrcholila odhalením dřevěné plastiky, kterou společně vytvořily děti z chebské druhé základní školy a Hauptschule Marktredwitz.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!