2003 – Sokolov: Z většiny školních kuchyní se stanou výdejny (TV Západ)

2003 – Sokolov: Z většiny školních kuchyní se stanou výdejny (TV Západ)
Kvůli přísnějším hygienickým normám se budou na základních školách v Sokolově vařit obědy pouze ve dvou jídelnách. Z ostatních se stanou výdejny. Současný stav však zůstane zachován ještě příští rok.

Od počátku července platí pro školní jídelny podstatně přísnější hygienické normy, na základě kterých musí být stravovací zařízení vybavena například bez dotykovými vodovodními bateriemi či oddělenými místnostmi pro přípravu různých typů jídel. Sokolovská radnice počítá ale s tím, že potřebné úpravy provede až v průběhu letních prázdnin v příštím roce.

„My už jsme předběžně domluvení tady s Krajskou hygienickou stanicí, že bezprostředně potom, až bude schválená, tedy předpokládáme, že bude schválena tato varianta číslo dvě, že požádáme o odklad do příštího roku s tím, že poskytneme Krajské hygienické stanici termíny, jak to bude řešeno až po vlastní realizaci,“ popsal místostarosta Sokolova Zdeněk Berka. 

Kvůli vysokým investicím do oprav zvažovala sokolovská radnice různé varianty budoucího fungování školních jídelen od rekonstrukce všech až po dovoz již hotových, jinde připravených obědů, který by znamenal přeměnu všech jídelen na výdejny. Jako nejoptimálnější byla nakonec vybrána varianta opravy dvou jídelen, a to na první a páté základní škole. První přitom bude vařit obědy pro sokolovské školáky a druhá pro cizí strávníky.

„Protože tato varianta je nejvíce ekonomická, nejméně investičně náročná a domníváme se, že nelze zanedbat ani v podstatě tu legislativní stránku věci. Ty předpisy se budou zpřísňovat a myslíme si, že daleko lépe se nám bude prosazovat uplatnění těch zpřísněných předpisů v jedné nebo ve dvou jídelnách, než třeba ve všech školních kuchyních,“ zdůvodnil místostarosta. 

Sokolovská radnice také předpokládá, že se pravděpodobně změní forma, jakou školní jídelny v současné době fungují. Ty nyní spadají přímo pod školy.

„V této otázce si musíme udělat ještě jasno, jakým způsobem to budeme řešit. A předpokládám, že někdy na podzim předložíme Radě a následně Zastupitelstvu návrh řešení, jakou formu by jídelny měly mít. Bude to variantní řešení, čili jedna stránka věci bude ta, že bychom to třeba nechali ve stavu, jak je to dnes při školách. A druhá zase protipól tomu bude, že bychom vytvořili nějakou organizaci, není nám jasno jakou, jestli obchodní nebo příspěvkovou organizaci. To si musíme ujasnit řadu otázek ještě,“ dodal Berka. 

Rekonstrukce školních kuchyní na první a páté základní škole přijde městskou pokladnu zhruba na 24 milionů korun. Oprava všech by pak byla ještě asi o dalších deset milionů dražší.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!