2003 – Sokolov: Lidé mohou získat příspěvky na úpravy bytů (TV Západ)

2003 – Sokolov: Lidé mohou získat příspěvky na úpravy bytů (TV Západ)
Finanční příspěvek na přestavbu bytu na bezbariérový mohou od počátku příštího roku získat tělesně postižení občané od sokolovské radnice. Dotace budou poskytovány z Fondu na integraci zdravotně postižených, o jehož vzniku nedávno rozhodlo Zastupitelstvo.

„Ten důvod byl takový, že se prodávají městské byty a v podstatě bychom museli vytvořit speciální režim pro tyto bezbariérové byty. Takže z tohoto důvodu se nám to zdálo jako nejjednodušší řešení,“ uvedl místostarosta Sokolova Zdeněk Berka. 

Zastupitelé již rozhodli také o tom, že na přestavbu jednoho bytu bude poskytován příspěvek až do výše sta tisíc korun. Pro příští rok má být přitom ve Fondu na integraci zdravotně postižených k dispozici tři sta tisíc. Radnice je ale připravena i na možnost, že zájem veřejnosti o nový příspěvek bude větší.

„Já si myslím, že v tomto směru vyjdeme našim občanům vstříc a pokud by bylo větší, tak asi by nebyl takový velký problém ty prostředky tam navýšit,“ potvrdil místostarosta. 

Vznikem speciálního fondu se mění dosud fungující systém, kdy radnice některé byty upravovala na bezbariérové ve vlastní režii.

„To byly městské byty, které, pokud s nimi město mohlo disponovat, tak se to přednostně samozřejmě přidělovalo našim postiženým spoluobčanům. No a jak jsem říkal, v souvislosti s privatizací těchto bytů vzniká problém jak s nimi nakládat, protože když by zbyl jeden byt města třeba v privatizován domě, což by nebylo šťastné,“ dodal Berka. 

Město chce dát tímto způsobem zdravotně postiženým lidem navíc možnost, aby si přestavbu bytu zařídili podle toho, jak sami potřebují.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!