2001 – Sokolov: Služby denního stacionáře se budou rozšiřovat (TV Západ)

2001 – Sokolov: Služby denního stacionáře se budou rozšiřovat (TV Západ)
Sokolovská radnice na základě výběrového řízení již rozhodla o provozovateli denního stacionáře pro seniory a zdravotně postižené, který má počátkem příštího roku začít fungovat v právě dokončované druhé etapě Areálu klidného stáří.

Provozovatelem stacionáře se stane vedoucí sokolovského sdružení zdravotně postižených Dana Janurová, které město za symbolickou částku prostory tohoto sociálního zařízení pronajme. Předložený projekt předpokládá ještě širší služby než jaké radnice požadovala.

„Ani ceny umístění by neměly být příliš vysoké. Původní úvaha byla skutečně 50 korun za občana za den, bez stravy tedy, stravu zvlášť. Obávám se, že to možná bude o něco více, ale přesto je to přístupná částka,“ sdělil místostarosta Lubomír Novotný. 

Senioři či tělesně postižení občané, o které se jejich blízcí z nejrůznějších důvodů nemohou přes den starat, tak dostanou šanci, aby neskončili v léčebnách pro dlouhodobě nemocné a v sociálních ústavech. O klienty stacionáře se zde totiž postarají výchovní pracovníci, osobní asistenti, lékař, terapeut nebo psycholog. Služby tohoto zařízení by se navíc měly postupně dále rozšiřovat.  

„Včetně eventuálního umístění občanů, kteří se o sebe nemohou postarat přes noc, pokud se o ně nepostarají jejich pečující, třeba o dovolené, přes sobotu, neděli,“ vyjmenoval Novotný. 

Denní stacionář, jehož obdoby již fungují na více místech ČR a i v Sokolově je po tomto druhu služeb cítit poptávku, by měl mít kapacitu zhruba pro deset osob. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!