2001 – Sokolov: Renovace reliéfu vyjde na 200 tisíc (TV Západ)

2001 – Sokolov: Renovace reliéfu vyjde na 200 tisíc (TV Západ)
Monumentální 30 metrů dlouhý reliéf nazvaný Jeden den ze života horníka, který zdobí průčelí sokolovského Městského domu kultury, prochází od konce srpna rekonstrukcí. Opravu největšího uměleckého díla svého druhu v kraji provádí studenti pražské Akademie výtvarných umění pod vedením docenta Petra Siegla. Tato charakteristická sokolovská památka se postupně zbavuje nánosu špíny a zpevňuje.

„Etapa čištění byla provedena. Nyní přichází v úvahu etapa konzervace. Díky počasí, které nám tady vládne a v současné době není příliš příznivé, musíme chvilku vyčkat, aby se vlhkost - systém trochu upravil. Nicméně pravdou je, že budeme konsolidovat, injektovat, budeme doplňovat chybějící části – to je další etapa. A závěrečná etapa je hydrofobizace, popř. barevná retuš doplňků, které se na tom reliéfu budou dělat,“ popsal doc. Petr Siegl.  

Naposledy se totiž tato unikátní plastika dočkala opravy v letech 1969 – 1970. Od té doby byla vystavena nepříznivým vlivům počasí. Reliéf je dílem karlovarského sochaře Wilhelma Srba-Schlossbauera a vznikl v roce 1923. Podle odborníků je plastika velmi hodnotným dílem, a to nejen ze sochařského hlediska, ale také svým netradičním zpracováním, které předešlo dobu a tudíž je považována za jednu ze stěžejních prací českého sochařství 20. let minulého století. 

„Je to tedy práce tří autorů a na svou dobu byla výjimečná. Aplikuje všechny skutečnosti kubistického období. Je to připodobněno sociálnímu umění, které se vyskytuje od autora dejme tomu Gutfreunda apod.,“ dodal Siegl. 

Renovace reliéfu, jehož některé části se již začínaly pomalu rozpadat, by pravděpodobně měla trvat zhruba jeden měsíc a město přijde na více než 200 tisíc korun.  

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!