2001 – Sokolov: První etapa Areálu klidného stáří vyšla na 17 milionů (TV Západ)

2001 – Sokolov: První etapa Areálu klidného stáří vyšla na 17 milionů (TV Západ)
Právě v těchto dnech finišují práce na dokončení první etapy budování areálu klidného stáří v sokolovském Háječku a zároveň již byla zahájena stavební činnost na etapě druhé. V září či říjnu letošního roku tak začnou být seniorům přidělovány byty v první opravené budově, jejíž rekonstrukce přišla zhruba na 17 milionů korun.

S dokončením přestavby druhé budovy za dalších téměř 14 milionů se pak počítá na jaře roku příštího. V obou objektech se bude nacházet celkem 25 malometrážních bytů. Přízemí druhého domu pak bude navíc sloužit jako denní stacionář pro důchodce.

„Předpokládám, že většina občanů ví, co je stacionář pro důchodce. Je to něco jako dětská školka, kde je možné přes den umístit občany, kteří nejsou schopni se během dne sami o sebe postarat. Čili je to taková služba pro jejich děti v příjemném prostředí tak, aby mohli trávit ten svůj volný čas k jejich všeobecné spokojenosti,“ popsal starosta Karel Jakobec. 

Denní stacionář bude s největší pravděpodobností na základě výběrového řízení provozovat soukromá firma, která bude sokolovské radnici platit nájem, a bude muset mít s podobnou činností dlouhodobější zkušenosti. Občané ale budou muset za tuto službu platit. Nemělo by se však jednat o nějak významnou částku. Díky zprovoznění Areálu klidného stáří se postupně začnou uvolňovat byty v ostatních pečovatelských domech ve městě. 

„Byli bychom nejraději kdyby důchodci přecházeli z pečovatelského domu z Jelínkovy ulice směrem do areálu pod Háječkem, kde si myslíme, že to prostředí bude výrazně příjemnější než jaké mají na křižovatce ulic Jelínkovy a Závodu míru. Samozřejmě je nebudeme nutit,“ dodal starosta. 

Volné byty v domě s pečovatelskou službou v Jelínkově ulici chce pak sokolovská radnice nabízet ve veřejné soutěži pro klasické nájemní bydlení.  

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!