2001 – Sokolov: Problémoví nájemníci u Alfy se pomoci nedočkají (TV Západ)

2001 – Sokolov: Problémoví nájemníci u Alfy se pomoci nedočkají (TV Západ)
Značná nervozita panuje v těchto dnech v sokolovské čtvrti v okolí kina Alfa. Místní radnice se před nedávnem rozhodla radikálně vyřešit problém neustále narůstajících dluhů na nájemném.

Poté, co dluhy přesáhly částku 3 miliony korun, město celou čtvrť i s nájemníky prodalo soukromé společnosti. V průběhu měsíce srpna rozhodl soud o vystěhování prvních dvou romských rodin do náhradních prostor. A totéž v nejbližší době hrozí více než polovině nájemníků místních přibližně dvou set bytů. 

„Pokud tito lidé prohrají soudní spor, tzn., že soud uznává, že si toto lidé zapříčinili sami, že budou na ulici. Je to jejich problém. Město nebude dávat ubytování ani řekněme ubytovnu, nic, těmto lidem, kteří si neplní řádně své povinnosti,“ sdělil místostarosta Jaromír Dvořák.

Radnice odmítá poskytnout jakoukoli pomoc zdejším problémovým nájemníkům především z toho důvodu, že většina obyvatel této čtvrti za byty neplatí, přestože od města pravidelně pobírají sociální podporu, a to včetně příspěvku na nájemné. 

„I přes to, že peníze na nájem bytů dostávají, nájem neplatí. Není to chyba majitele či správce domu, ale chyba těch lidí. Každý má právo bydlet, ale nikdo nemá právo bydlet zdarma,“ dodal místostarosta Lubomír Novotný. 

Ve čtvrti navíc bydlí celá řada lidí „načerno.“ Z tohoto důvodu se zhruba čtyřicítka žalob na vystěhování týká právě neoprávněného užívání bytu. Město ale o tom, že by postiženým rodinám poskytlo náhradní ubytování v žádném případě neuvažuje. 

Odlišným způsobem se ale sokolovští radní postavili k dlouho se táhnoucí kauze rodiny Fialových, která v této lokalitě vlastní rodinný domek a zatím si marně stěžovala na stálý hluk, obtěžování a vandalismus. Rada se tedy na svém posledním zasedání rozhodla vyhovět opakovaným žádostem Miroslava Fialy a domek od něho vykoupit. Jeho rodina jako kompenzaci dostane 450 tisíc korun a třípokojový obecní byt. 

„Je to precedent. Řekl bych, že město postupovalo vyloženě vstřícně. Postupovalo tak, protože si je vědomo i své chyby, že nebylo schopno zabezpečit manželům Fialovým bydlení, které by měli mít služné - bez obtěžování,“ vysvětlil Jaromír Dvořák. 

Vedení radnice se sice obává, že by toto rozhodnutí mohlo spustit řetězovou reakci dalších majitelů domků v této lokalitě, ale zatím žádnou podobnou žádost neobdrželo. Odkoupení rodinného domku Fialových musí ještě schválit zastupitelstvo, které by mělo zároveň rozhodnout, zda-li město na základě požadavku Miroslava Fialy, zaplatí daně a poplatky spojené s převodem. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!