2001 – Sokolov: Dvě stě bytů druhé kategorie je na prodej (TV Západ)

2001 – Sokolov: Dvě stě bytů druhé kategorie je na prodej (TV Západ)
Nechvalně proslulá čtvrť v okolí sokolovského kina Alfa společně se třemi domy v ulicích U Divadla a Svatopluka Čecha změní s největší pravděpodobností v krátké době majitele. Dvě stě bytů druhé kategorie i s nájemníky chce totiž město prodat liberecké firmě. Její jméno ovšem ale radnice úzkostlivě tají.

Prodej domů nyní schválila sokolovská městská Rada a tak se čeká pouze na souhlas Zastupitelstva, mezi jehož členy má tento krok téměř jednohlasnou podporu. Liberecká firma je pak již v průběhu května ochotna podepsat kupní smlouvu, jejíž součástí je také cena za prodej domů ve výši přibližně 9,5 milionu korun. 

„Jsem přesvědčený, že je to rozumný kompromis, a to cena mezi tím, co chce město a tím, co oni nabízeli. Vyjednává to za nás realitní kancelář,“ řekl místostarosta Jaromír Dvořák. 

Firma má o koupi domů zájem, přestože jejich obyvatelé dluží pouze na nájemném téměř tři miliony. A tato suma navíc každý měsíc narůstá přibližně o sto tisíc korun. Představitelé této společnosti ovšem tvrdí, že nájemné dokáží vybírat daleko efektivněji než město.

„Pohledávky zůstaly městu. Město pohledávky má a samozřejmě, že budeme mít s touto firmou zájem se dohodnout v dalších jednáních. Tato jednání povedu buď já či pan starosta. Město bude mít zájem tyto pohledávky odprodat,“ sdělil dále místostarosta. 

Byty, o jejichž prodeji se nyní jedná, mohli před dvěma roky koupit jejich nájemníci. Nabídka se ale setkala s téměř nulovým zájmem a tak se radnice podle schválených zásad rozhodla prodat celé domy třetí osobě. Jediným, opravdu vážným zájemcem se nakonec ukázala být zmíněná liberecká firma, která již ve třech městech České republiky vlastní přibližně 1100 bytů. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!