2001 – Sokolov: Důvodem sporu města s nemocnicí je márnice (TV Západ)

2001 – Sokolov: Důvodem sporu města s nemocnicí je márnice (TV Západ)
Do neobvyklého sporu o pronájem městské márnice se dostala sokolovská radnice s místní Okresní nemocnicí. Nemocnice totiž požaduje, aby město, které má prostory márnice v nájmu, začalo platit o třetinu více než dosud. To ovšem Rada města odmítla a uvažuje dokonce o tom, že radnice smlouvu s nemocnicí ukončí.

„Je to jejich vlastnictví. Mají na to samozřejmě právo. Také zvyšujeme nájmy, pokud pronajímáme nějaké objekty, ale vesměs o inflaci. Určitě ne o jednu třetinu,“ sdělil starosta města Karel Jakobec. 

Podle návrhu nemocnice by mělo být současné 45tisícové nájemné zvýšeno na téměř 60 tisíc korun ročně. Takto razantní navýšení ale radnice, která nemocnici finančně významně pomáhá, odmítá hlavně z principiálních důvodů akceptovat. 

„V letošním roce byly v nemocnici přehodnoceny všechny nájemní smlouvy. Všem nájemcům byl podán návrh na jednorázové zvýšení ceny tak, aby nájemné odpovídalo výši, které je v místě obvyklé. Tuto povinnost mi ukládá zákon o Hospodaření příspěvkových organizacích,“ vysvětlil ředitel Okresní nemocnice Robert Lepič. 

Radnice bude s nemocnicí o výši nájemného ještě dále jednat. Až teprve v případě, že by vzájemná dohoda nebyla možná, přišly by na řadu ostatní varianty řešení. V případě vypovězení smlouvy by město chladící zařízení, které patří do jeho vlastnictví, pravděpodobně přesunulo do obřadní síně na Městském hřbitově anebo by tyto služby musely začít zajišťovat samotné pohřební ústavy. 

„Samozřejmě, že Rada si dobře uvědomuje, že pokud by to zařízení tam likvidovala a márnice by skončila, že by to mohlo např. přinést i problémy patologii, která se zrovna v naší Okresní nemocnici slibně rozvíjí. Proto chceme i nadále jednat a tuto záležitost neuzavíráme,“ dodal starosta. 

Obě strany sporu zdůrazňují, že vypovězení smlouvy o pronájmu není v jejich zájmu, takže se dá předpokládat, že se nakonec dohodnou na vzájemně přijatelném kompromisním řešení. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!