2001 – Sokolov: Do Horňáku město investuje 10 milionů korun (TV Západ)

2001 – Sokolov: Do Horňáku město investuje 10 milionů korun (TV Západ)
Na jaře příštího roku bude s největší pravděpodobností zahájena rozsáhlá rekonstrukce Městského domu kultury v Sokolově. Výběrové řízení na dodavatele stavebních prací ještě nebylo ukončeno, takže přesnou výši nákladů na opravu ještě nelze stanovit, ale radnice předpokládá, že by se měla pohybovat zhruba kolem 10 milionů korun.

"Chceme, aby "Horňák" opravdu žil, abychom získávali co nejvíce akcí, které by nám zase umožňovaly vydělat nějaké peníze. Víte, že se nám vrátil Ples Sokolovské uhelné do Sokolova. A samozřejmě my musíme ty podmínky udržovat na té úrovni, aby to pro případné zájemce bylo zajímavé," popsal starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Součástí oprav bude celková rekonstrukce systému vytápění včetně výměníkové stanice a instalovány budou rovněž nové rozvody teplé i studené vody. Ve velkém a malém sále se pak výměny dočkají již dosluhující dřevěné parkety. 

Přibližně desetimilionová investice by ale do budoucna měla přinést výrazný pokles provozních nákladů. Například pouze rekonstrukce výměníku bude podle předpokladů vést ke statisícovým ročním úsporám. Také výměna zastaralého, pouze dvouokruhového systému vytápění, se pozitivně projeví v platbách za teplo. 

"Když chcete topit hospodu, topíte velký sál, atd. Což je naprostý nesmysl. Takže ten nový systém jich má 14 a měl by být řízen počítačem s programem na týden, který se dá kdykoliv samozřejmě ovlivnit," vysvětlil výhody nového vytápění místostarosta Sokolova Lubomír Novotný. 

V rámci plánovaných oprav se ale pravděpodobně nepodaří odstranit špatnou dostupnost jednotlivých částí budovy pro zdravotně postižené a starší občany. Jednotlivá podlaží mají totiž v různých částech budovy rozdílnou výšku a z tohoto důvodu by byla ideálním řešením instalace několika venkovních výtahů. Ta by si ale vyžádala další mnohamilionovou investici, což je pro město, alespoň v příštím roce, finančně neúnosné. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!