2001 – Cheb: V G4 jsou k vidění Fotografie české společnosti (TV Západ)

2001 – Cheb: V G4 jsou k vidění Fotografie české společnosti (TV Západ)
Právě v těchto dnech probíhá v chebské galerii G4 výstava nazvaná 1999 s podtitulem Fotografie české společnosti, kde jsou představeny výsledky největšího dokumentaristického projektu uplynulých deseti let.

Jedenáct předních českých fotografů se od léta 1996 po závěr roku 1999 snažilo zachytit, jak se tzv. nová doba odrazila na lidech, na jejich chování, jak se změnil vzhled měst, vesnic a krajiny. Vzhledem ke snaze po maximální objektivitě byl vybrán tým fotografů různých generací, v němž je mezi nejstarším a nejmladším autorem rozdíl více než 30 let.

„Proto byli i ti autoři hlavním organizátorem takto voleni, aby závěr - ta šíře pokrytí různých problémů a reakcí na různé problémy, byla právě co nejhodnotnější a co nejvíce vypovídající,“vysvětlila fotografka Alena Dvořáková. 

I když přístup každého fotografa byl osobitý a zvláštní, smyslem projektu byla výpověď jako celek nikoli autorská prezentace. Pro výstavu se vybíralo z celkem dvou tisíc černobílých snímků, z nichž návštěvníci galerie uvidí přibližně 130.

„Šlo o to, aby česká společnost byla co nejvíce postižena, aby byly postiženy ty základní změny, které po roce 1989 v naší společnosti nastaly,“ dovysvětlila Dvořáková.

Výsledky tohoto dokumentaristického projektu, který vznikl z iniciativy občanského sdružení České foto, si můžete v galerii G4 prohlédnout až do 23. června. 

Štítky: 2001chebarchiv

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!